пʼятниця, 03 червня 2022 14:25

Спецтема: Війна Росії проти України

"Председатели" з Росії та невиправдана жорстокість: як живе Борівщина під окупацією

"Председатели" з Росії та невиправдана жорстокість: як живе Борівщина під окупацією
Жителі окупованої Борівщини живуть без будь-яких комунікацій, а Росія призначає нових "керівників". Фото: t.me/borova_gromada

Борівська громада на Харківщині залишається тимчасово окупованою російськими військами.

Бойових дії на цій території немає. Але постійно чути звуки обстрілів і вибухів із сусідніх громад. Про це повідомляє Борівська селищна рада в Telegram.

Найбільше російських військ зосереджується на сході й півдні громади в селах. Вони територіально наближені до Луганської і Донецької областей.

Також спостерігається значне збільшення чисельності російських військових у Гороховатці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Запорізькій області росіяни катували, а потім застрелили місцевого активіста

"Люди в окупації продовжують виживати в умовах постійної емоційної напруги, без мобільного зв'язку й інтернету. У деяких населених пунктах екмає електропостачання. В аптеках бракує життєво важливих ліків. Люди не мають можливості отримати пенсії і зарплати, оскільки в громаді не працює банківська система й ніде зняти гроші", - зазначають у повідомленні.

Щоб перевести кошти в готівку, місцеві жителі їздять у Сватове й Старобільськ.

Там це можна зробити за 15-40% від загальної суми. Дедалі частіше готівку в цих містах можна отримати лише в рублях за курсом 1:2. На окупованій Борівщині під час оплати покупки гривнями можуть видати решту рублями.

Днями призначили нового "керівника" громади.

"Які в нього повноваження та як саме називається його "посада" - голова, староста, мер чи "председатель", невідомо", - повідомили в селищній раді.

Додають, що життя на окупованих територіях сповнене небезпек. Адже ніхто не може передбачити дії окупантів. Десь вони поводяться відносно спокійно, а в деяких населених пунктах проявляють невиправдану жорстокість щодо мирного населення.

Борівською громадою керує російська військова комендатура. Їй прислужують місцеві колаборанти. У населених пунктах громади постійно перебувають російські військові. Багато живої сили й техніки противника проходить через громаду транзитом.

Біля Гороховатського мосту з боку Борової люди утворили стихійний ринок. Продають продукти, бензин та інші товари першої потреби.

Зараз ви читаєте новину «"Председатели" з Росії та невиправдана жорстокість: як живе Борівщина під окупацією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути