понеділок, 23 квітня 2018 14:20

Польському поету відкрили незаконно встановлену меморіальну дошку

Польському поету відкрили незаконно встановлену меморіальну дошку
Участь у відкритті меморіальної дошки брали сини Станіслава Єжи Леца. Фото:vgolos.com.ua

22 квітня міський голова Львова Андрій Садовий відкрив меморіальну таблицю польському поету, філософу та сатирику Станіславу Єжи Лецу.

Його постать дуже неоднозначна навіть у Польщі, оскільки у 1939-1941 роках під час радянської окупації Лец підтримав Радянський союз та окупацію. Згодом воював у комуністичній польській "Армії людовій", - пише "Вголос".

Меморіальну дошку польському сатирику у Львові незаконно встановили. Узаконили її 23 квітня під час засідання виконавчого комітету Львівської міської ради. Лише деякі члени виконкому зауважили, що меморіальну таблицю відкрили за день до видачі офіційних документів на відкриття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волонтери знайшли могилу сотника УНР

Участь у відкритті меморіальної дошки брали сини Станіслава Єжи Леца - Томаш і Ян, польський дисидент Адам Міхнік, російський телеведучий, ліберальний публіцист Віктор Шендерович. На заході також був присутній мер Львова Андрій Садовий, за сприяння якого і встановили меморіальну таблицю.

Письменник Андрій Павлишин під час відкриття повідомив, що меморіальну таблицю польському сатирику вдалось встановити завдяки йому, письменникові Миколі Рябчуку та політологу, директору Львівської галереї мистецтв ім. Б. Возницького Тарасу Возняку.

Неоднозначність постаті Леца, зокрема його співпрацю у 1939-1941 роках з радянськими окупантами та активну участь у їхній пропагандистській діяльності, український письменник назвав "вимушеними діями". Син Леца Томаш подякував Садовому, що завдяки його старанням у Львові так швидко вдалося відкрити меморіальну таблицю його батькові.

У Києві зловмисники викрали меморіальну дошку , яка була встановлена на честь відомого актора, режисера, сценариста, заслуженого артиста України Івана Миколайчука.

Зараз ви читаєте новину «Польському поету відкрили незаконно встановлену меморіальну дошку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути