вівторок, 14 серпня 2018 04:12

Показали фото села, яке засипало сажею спиртзавода-банкрота
8

Село Бджільна Теплицького району Вінниччини накрило великим шаром сажі. Викид стався з місцевого спиртзаводу, який не працює.

Під чорним покривом опинилися будинки, машини, дерева, городи. Хто не закрив на ніч вікна, сажа залетіла у будинок та осіла на підвіконнях, тюлях, килимах.

Вінниччина: село засипало сажею спиртзаводу, який не працює
Фото: фото надані Іриною Лупещенко
Вінниччина: село засипало сажею спиртзаводу, який не працює
Вінниччина: село засипало сажею спиртзаводу, який не працює
Вінниччина: село засипало сажею спиртзаводу, який не працює
Вінниччина: село засипало сажею спиртзаводу, який не працює

"Своїх двох синів навіть з хати не випустив аби ні ногою на вулицю. Сусід вранці відкашлявся цією чорною сажею. Гості приїжджали якраз. Питаються, як ми тут живемо і дихаємо. Все навкруги чорне. Можна вважати що врожаю на помідори, огірки, яблука, груші не буде. Сажу нереально відмити. Вона дуже мастка, як ніби жирна. Всі чекаємо великого дощу. Може змиє", - говорить Gazeta.ua житель села Ігор Паламарчук.

Раніше викиди сажі теж траплялись, але у менших об'ємах. Місцеві терпіли.

"Подружжя Шарпатських багато трудиться біля землі. Їх овочі і фрукти купують тепличани. Пані Люба бідкається біля своєї айва. Айву можна відмити лише миючим для посуду. А ще ж в усіх на городах помідори, перець, огірки, зелень. І все в цій гидоті. Скільки праці людської. Річка покрита чорною плівкою якоїсь мерзоти. Люди кажуть, що там вже й жаби не живуть не те що риба", - пише у Facebook редактор районної газети Ірина Лупещенко.

До кінця дня ситуація у Бджільній не змінилася. Сажа все ще залишалася в повітрі, продовжуючи забруднювати навколишню територію. Спиртзавод димів. Люди миють двори, але все то марно, зауважила журналіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З крану тече жахіття — на водоканалі не сказали, коли чекати якісну воду

Спиртзавод офіційно не працює з 2011 року. Він в стадії банкрутства.

"Такі викиди там відбуваються протягом 10 років. Це звичайний виробничий процес. Вітер подув в сторону села і сажа полетіла в тому напрямку. Скоріш за все це можуть бути пуско-налагоджувальні роботи. Нас туди не пускає охорона. Комісія стоїть під ворітьми. Чекають керівника заводу. З ним нема зв'язку. Знаємо лиш, що вони давали оголошення в газету про намір викидів. Ми ж поки написали звернення. Вишлемо поштою, бо адмінбудівля заводу закрита", - говорить керівник райдержадміністрації Людмила Марцин.

Міжнародна група вчених опублікувала дослідження з поясненнями, як можуть змінитись умови життя на нашій планеті в найближчі десятиліття. Якщо середня температура на Землі підніметься на 2 °С вище доіндустріального рівня - запустяться незворотні процеси, які зроблять окремі ділянки земної кулі непридатними для життя.

Навіть якщо ми повністю припинемо викиди парникових газів - подальше потепління продовжиться.

Зараз ви читаєте новину «Показали фото села, яке засипало сажею спиртзавода-банкрота». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути