субота, 23 листопада 2019 03:25

Погода не сприяє: у притулку Домажир ведмеді не впадають у сплячку

Погода не сприяє: у притулку Домажир ведмеді не впадають у сплячку
В Домажирі заснули 4 із 14 ведмедів. Фото: Facebook.

Із 14 ведмедів, які живуть у Ведмежому Притулку Домажир, на Львівщині у зимову сплячку лягли лише 4.

"Є три основні чинники, які впливають на те, коли ведмеді ідуть в зимову сплячку. Запаси підшкірого жиру, готова барлога та погодні умови. 4 наших ведмедів уже пішли в сплячку, ще один готується до зимового сну. Решту не поспішають. Зокрема й через погодні умови", - розповідає керівник служби по догляду за тваринами притулку Домажир 49-річна Наталія Галайко.

В залежності від погодних умов ведмеді йдуть в барлогу у жовтні-листопаді. Сплять 5-6 місяців, до березня чи квітня. Надмірне тепло спонукає тварин шукати їжу, щоб "запасти" більше жиру на зиму. Ті, які заснуть цьогоріч пізно, навесні й пізніше прокинуться, зазначає Наталія Григорівна.

"Але готуємось і до того, що кілька ведмедів не спатимуть. Це ті тварини, яких нам нещодавно привезли на реабілітацію. Через постійну експлуатацію та взаємодію із людьми у них відсутні необхідні інстинкти. Їх фізіологічний та психологічний стан не сприятиме спокійному сну. Намагатимемось їх відновити. Підготували спеціальні бокси, у яких тварини житимуть взимку, складемо відповідний раціон харчування".

У листопаді українські синоптики зафіксували температурні рекорди. 4 листопада у Києві позначка термометра сягнула рекордних +17,5°C. Найближчим до цього показника були у 1957-му — +15°C. А середньодобова температура +12,9°C і перевершила дані 23-річної давнини — +12,3°C. Температурні показники відповідають вересневим.

Зараз ви читаєте новину «Погода не сприяє: у притулку Домажир ведмеді не впадають у сплячку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути