Ексклюзиви
понеділок, 05 червня 2017 04:13

Подільський Версаль та Пробний камінь: як святкували перший день оперного фестивалю
12

Відкрився перший Міжнародний оперний фестиваль OPERAFEST TULCHYN
Фото: Богдан Барабанов
Відкрився перший Міжнародний оперний фестиваль OPERAFEST TULCHYN
Відкрився перший Міжнародний оперний фестиваль OPERAFEST TULCHYN
Відкрився перший Міжнародний оперний фестиваль OPERAFEST TULCHYN
Відкрився перший Міжнародний оперний фестиваль OPERAFEST TULCHYN

4 червня у Тульчині відкрився перший Міжнародний оперний фестиваль OPERAFEST TULCHYN. Він проходить на території Палацу Потоцьких.

Біля Палацу розгорнулося наметове містечко. Понад 250 людей з Вінниці, Києва, Кам'янець-Подільського та інших міст два дні житимуть просто неба поруч з головною оперною сценою країни.

"Ми з чоловіком та донькою приїхали сюди із Вінниці. Ніколи не слухали наживо оперу. Вирішили завітати на фестиваль, тому що безкоштовний вхід, але на їжу витратили більше 200 гривень", - каже 27-річна вінничанка Ірина Казінак.

Ідея започаткувати оперний фестиваль належить голові Вінницької ОДА Валерію Коровію. До свята готувалися два місяці. Місцеві жителі Тульчина кажуть, що ремонт міста до свята робився нашвидкуруч.

"Один тротуар робили день і ніч. По іншу сторону почали ремонтувати, але не до кінця зробили. Майже за 26 років Незалежності України в Тульчині вперше зробили хоч якийсь ремонт дороги та тротуарів. Великі гроші вклали ще й на реставрацію стіни в будівлі Палацу Потоцьких. Але зруйновану частину будинку просто завісили плівкою", - каже 61-річний пенсіонер Микола Михайлович.

Після того, як стало відомо, що місто приймає головний оперний фестиваль в Україні, навіть поліцейські стали добрішими.

"Я піду на два дні фестивалю. Мені цікаво послухати оперу, - говорить 14-річний школяр Олег Федоров. - Після того, як стало відомо, що Тульчин приймає оперний фестиваль у місті почали робити дороги, зробили розмітки. Навіть поліція стала привітнішою".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З палатками, пивом та шашликом: стартував І Міжнародний оперний фестиваль

Цього дня до Тульчину завітав актор та міністр культури Євген Нищук. За його словами, такі фестивалі мають змінити інфраструктуру міст.

"Почали робити дороги та освітлювати вулиці. Навіть Палац Потоцьких освітлили. У людей зараз починається змінюватися свідомість та туристичні маршрути. Ми витрачаємо свої гроші тільки заради цікавих місць та вражень. Тому зараз губиться традиція просто полежати на березі моря", - каже Нищук.

Фестиваль розпочався о 18:00 з опери-феєрії Миколи Леонтовича "На Русалчин Великдень". Помічаю похилу пару, яка стоячи від сцени на метрів 50, уважно слухає Вінницький симфонічний оркестр з поєднанням камерного хору.

"Ми з дружиною родом з Тульчинського району. Тут навчалися у школі. Зараз живемо у Києві. Приїхали зі столиці аби послухати оперу в рідному місці. Дружина в мене за освітою музикант. Навчалася музиці в сестри Миколи Леонтовича, - каже Георгій Тартачний. - Тульчин міг би стати туристичним містом, якби не розкрадали гроші на відновлення історичної пам'ятки. Такі заходи, як оперний фестиваль нас приближують до Європи".

Вечірня програма опери розпочалася з "гала опери" кращих арій Джузеппе Верді, Ріхарда Вагнера та інших європейських композиторів. Завершилася оперна частина фестивалю українсько-італійською прем'єрою Джоакінно Росінні "Пробний камінь".

Це весела та позитивна комічна опера. Дія вистави відбувається ніби то у великому акваріумі, на фоні постійно плаваючих рибок.

"Я подивився всі опери, які дуже сподобалися. Мурахи по шкірі навіть йдуть, коли співають вокалісти. Планую залишитися і на другий день фестивалю. Приїхав з села Ганнопіль, Тульчинського району, - каже 62-річний Сергій Давиденко. Не сподобалася поведінка людей, котра, наприклад, топче квіти. Знаю організаторів, які не один тиждень приводили до ладу цю територію".

О 23:00 розпочалася програма – нічні вартові українського Версалю. Чотири години глядачам презентували кінофільм "Привиди опери" та театралізовану програму "Привиди старого замку".

4-5 червня у місті Тульчин Вінницької області проходить Міжнародний фестиваль "Operafest - Tulchyn!" . Захід в Україні проводиться вперше, він безкоштовний. "Фестиваль вирішили провести в Тульчині, бо це край відомого композитора Миколи Леонтовича. В "опера- фесті" візьмуть участь 3 симфонічні оркестри, 4 симфонічні хори та понад 50 солістів. Окрім українців, виступатимуть виконавці з Італії та Угорщини. Глядачам вперше покажуть концертну версію знаменитого мюзиклу Джима Стеймана "Танець Вампіра", - говорить радник міністра культури України Ірина Френкель.

Зараз ви читаєте новину «Подільський Версаль та Пробний камінь: як святкували перший день оперного фестивалю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути