четвер, 26 квітня 2018 03:28

"Оцінки купують за гроші, і за тіло" - показали виставу про освіту

"Оцінки купують за гроші, і за тіло" - показали виставу про освіту
Документальна вистава про освіту заснована на реальних розповідях. Фото:city-adm.lviv.ua

У Львові відбулась прем'єра відвертого перформансу "Диплом" про сучасну освіту. Незалежний театральний діяч Сашко Брама показав документальне дійство про сучасну освіту, де хороші оцінки купуються не тільки за гроші, а й за тіло.

Починається все з того, що на сцену заносять труну. А в неї, за сценарієм, довелося влягтися Тамаді, що проводитиме студентський випускний, - пише ZAXID.NET

"Чи страшненько в труні? Ну, треба до "хатки" примірятися, а чо? Воно, звичайно, лячно, але якщо маєш із собою ґаджет, можеш підсвітити. Треба там павербанк вмонтувати, можливо, екран на кришку труни – воно взагалі буде бомбезно!", – пожартував актор Микола Береза, який грає роль Тамади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заборонили виставу за участю Сергія Бабкіна

Труна – символ того, що життя кожного з нас вичерпне. А ще: що освіта в Україні б'ється в агонії, тож потребує, з нашою допомогою, відродження. Цей проект побудований на реальних розповідях абітурієнтів, їхніх батьків, студентів і навіть викладачів вишів Львова, Києва та провінційних містечок. Загалом це було 200 широкоформатних інтерв'ю.

"Цей перформанс про хабарі, домагання. Оголюється цей весь сатанізм, який ховається за колонами і скульптурами, за дверима кафедр вишів", – пояснив автор проекту Сашко Брама.

"На моєму факультеті немає такого. Хабарі не вимагали. Мене не домагався ніхто. Але в мене є старша сестра і в неї десь проглядаються оці проблеми. Я б могла навести яскравий приклад, але не хочу", – додала акторка, студентка першого курсу Франкового університету Надія Калинюк.

Ідея проекту зародилася в автора за кухонним столом під час розмови з друзями. Захотілося показати людину в цій "хворій системі", з її одвічним прагненням відбутися. У 2014 були вже перші покази, а опісля – трирічна перерва. Тепер вистава повертається на сцену, цього разу Першого театру.

"Якщо на виставу прийдуть викладачі, вони, мабуть, таки будуть шоковані", – підсумував актор Першого театру Михайло Понзель.

Тож основне послання дійства: світ треба міняти зі себе.Наступна вистава відбудеться 20 травня.

30 квітня у київському центрі Леся Курбаса покажуть виставу "Ніч 16 січня" за п'єсою американської письменниці Айн Ренд. Київський "Чесний театр" поставив спектакль у формі судового засідання. 12 присяжних обирають з числа глядачів. Наприкінці вистави вони виносять вирок - від цього залежить фінал.

Зараз ви читаєте новину «"Оцінки купують за гроші, і за тіло" - показали виставу про освіту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути