неділя, 12 червня 2022 22:00

Спецтема: Війна Росії проти України

Обстріли з моря: чому Росія збільшила кількість десантних кораблів

Обстріли з моря: чому Росія збільшила кількість десантних кораблів
Надходження великої кількості протикорабельних ракет, зокрема, американських, британських та норвезьких у перспективі, змусить росіян відмовитися від серйозної активності на морі, наголошує Павло Лакійчук. Фото: UATV

Росія у Чорному морі збільшила кількість десантних кораблів – так намагається відтягнути українські сили з основних ділянок оборони. На справжню висадку десанту російські загарбники не готові. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Павло Лакійчук.

"Росіяни можуть виставити до шести великих десантних кораблів. Частина з них перебуває то в Севастополі, то на рейді біля Євпаторії або в північно-західній частині Чорного моря. Кількість цих кораблів може змінюватися. Але за будь-якого розкладу небезпека десантної операції зберігається на Одеському напрямку, можливо, Бессарабському. Хоча вона і невелика, наші військові готові", – говорить Лакійчук.

Росія намагається скоріше створити загрозу проведення десантної операції, ніж дійсно готова її провести, каже експерт.

"Роблять те, що і на інших напрямках – хочуть змусити розтягнути наші сили і не дати сконцентрувати на основних ділянках оборони. Значні сили ми вимушені тримати на півночі, наприклад. Де білоруси постійно нависають і створюють динамічну діяльність", – додає Лакійчук.

Російське угруповання в Чорному морі, крім десантних кораблів, також складається із кількох інших видів суден, розповідає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росія займається ракетним тероризмом" – що намагаються поцілити окупанти на заході України

"В середньому складається з трьох-чотирьох ударних кораблів – корветів та фрегатів. Вони мають однаковий набір ракет "Калібр" – на вісім штук. Саме з них б'ють по території України та за їх допомогою блокують судноплавство у Чорному морі. Постійно перебуває також від одного до двох підводних човнів. Вони на ротації близько п'яти днів. Також можуть нести крилаті ракети, схожі на "Калібр". Росіяни також тримають від одного до трьох прикордонних російських кораблів. Вони не мають ракетних комплексів, але допомагають блокувати порти", – говорить Лакійчук.

Надходження великої кількості протикорабельних ракет, зокрема, американських, британських та норвезьких у перспективі, змусить росіян відмовитися від серйозної активності на морі, наголошує експерт.

"Протикорабельні крилаті ракети – це основна сучасна морська зброя. Це засіб стримування, в першу чергу. Будь-який флот розуміє, що знищити крилаті ракети – це малоймовірно. Тільки знищення "Москви" змусило росіян відійти від нашого узбережжя на досить велику відстань і діяти обережніше", – каже Лакійчук.

Російські війська збільшили свій флот у Чорному морі на два великі десантні кораблі, – ОК "Південь". Російські судна біля берегів України готові запустити по українських містах 40 крилатих ракет.

Росіяни також вчергове вдарили реактивною системою залпового вогню "Ураган" по передмістю Миколаєва.

Зараз ви читаєте новину «Обстріли з моря: чому Росія збільшила кількість десантних кораблів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути