четвер, 01 лютого 2018 15:34

Новий спалах африканської чуми: на Полтавщині знищили 1800 свиней

Новий спалах африканської чуми: на Полтавщині знищили 1800 свиней
На підприємстві "Іскра" присипляють та спалюють свиней. У найближчих приватних господарствах вірусу АЧС не виявлено. Фото: Кордон

У селі Недогарки Кременчуцького району Полтавщини виявили африканську чуму свиней. На вірус захворіли свині місцевого сільськогосподарського підприємства "Іскра". Через це на фермі знищують усе поголів'я - понад 1800 тварин.

Про це кореспонденту Gazeta.ua повідомили в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Полтавській області.

"На підприємстві утримувалися 1804 голів свиней різних вікових категорій. Станом на 31 січня захворіли 11 тварин. У двох із них лабораторно підтверджена АЧС. У селі та 5-кілометровій зоні протягом 40 днів триватиме карантин. У цей час збиратимуть інформацію про стан здоров'я свиней у приватному секторі", - сказав 57-річний Юрій Оленіч, заступник начальника полтавського управління Держпродспоживслужби.

В'їзди та виїзди з Недогарків перекрили залізобетонними блоками. На постах оглядають всі автівки, обробляють колеса дезинфікуючим розчином.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому дорожчає свинина

"Бачили дим з ферми. Там забивають та палять свиней. Казали, що у них впали кілька свиноматок в одному корпусі, в інших тварини були здорові. Проте знищують все: і підлогу, і обладнання дерев'яне. Підприємство хоч і обгороджене, але до найближчих садиб - півкілометра, це небагато. Собаки чи ворони можуть розносити вірус. Серед худоби селян про вірус не повідомляли. Але всіх попросили забити свиней, щоб хвороба не розповсюджувалася. Для цього вчора хлопців навіть з роботи відпускали", - пояснив мешканець Недогарків, не представився.

Керівник підприємства "Іскра" ситуацію не коментує. Відомо, що зараз на фермі підраховують суму збитків від вірусу АЧС

Щоб запобігти поширенню африканської чуми свиней у листопаді 2017-го вирішили знищити диких кабанів у 3 районах Полтавщини - Глобинському, Оржицькому та Семенівському. Залишити мали 1 тварину на тисячу гектарів мисливських угідь. Попри такі заходи у цьому році в області вже зафіксували АЧС - на вірус захворів кабан з Чутівського района Полтавської області.

Зараз ви читаєте новину «Новий спалах африканської чуми: на Полтавщині знищили 1800 свиней». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути