Ексклюзиви
вівторок, 26 липня 2022 12:16

Спецтема: Війна Росії проти України

Немає продуктів, ліків та газу: у Мелітополі почалася гуманітарна криза

Немає продуктів, ліків та газу: у Мелітополі почалася гуманітарна криза
На блокпості російських окупантів у Василівці 1,2 тис. автомобілів і понад 5 тис. осіб очікують на виїзд до Запоріжжя. Фото: t.me/etozp

У тимчасово захопленому росіянами Мелітополі Запорізької області уже два тижні немає газу.

Продукти, які завозять із Криму, коштують утричі дорожче від звичайної ціни, заявив 26 липня в прямому ефірі національного телемарафону міський голова Мелітополя Іван Федоров.

"У місті гуманітарна криза. Медикаменти передаємо завдяки волонтерам. В аптеках рашистів ліків майже немає", – зазначив він.

Жителів області закликають заради безпеки виїжджати на підконтрольну Україні територію. Водночас, евакуація громадян з окупованих регіонів півдня та Донеччини практично неможлива. Єдиний пункт перетину – місто Василівка. На блок-пості у ньому перебувають понад 5 тис. осіб, які очікують на виїзд до Запоріжжя. У черзі померли вже пʼятеро людей.

"Для того, щоб проїхати в магазин і купити собі продуктів, необхідно залишити в рашистів свої документи. Людей тримають як "живий щит", – додав Федоров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни не пропускають українців до Запоріжжя. Люди помирають у черзі

На тимчасово захоплених територіях Запоріжжя окупаційна влада погрожує населенню смертною карою. Також почалася нова хвиля викрадення людей.

99% громадян у Мелітополі чинять опір окупаційній "владі". Нещодавно місцеві фермери підсунули загарбникам отруєну черешню, яка викликала масові захворювання в терористів.

У Мелітополь не можуть завезти донорську кров із Запоріжжя. Деяких груп крові немає на території міста. Неможливе перероблення крові. У людей у місті відбирають квартири. Росіяни селяться, не питаючи власників.

Президент Володимир Зеленський наказав військовим деокупувати південні регіони України. Для цього збираються мільйонні бойові сили, які будуть оснащені західною зброєю, повідомив міністр оборони Олексій Резніков. Військове керівництво має розробити плани звільнення.

Жителів тимчасово окупованих районів Херсонської та Запорізької областей закликали якнайшвидше евакуюватися всіма доступними способами. Навіть через окупований Крим.

Зараз ви читаєте новину «Немає продуктів, ліків та газу: у Мелітополі почалася гуманітарна криза». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути