четвер, 30 червня 2022 10:03

Спецтема: Війна Росії проти України

Не порівнюйте з Чорнобилем – Жданов відповів, чи можуть окупанти знищити Запорізьку АЕС

Не порівнюйте з Чорнобилем – Жданов відповів, чи можуть окупанти знищити Запорізьку АЕС
Воєнний експерт Олег Жданов оцінив ймовірність знищення Запорізької АЕС окупантами. Фото: Укрінформ

Запорізька АЕС, розташована в захопленому росіянами Енергодарі, розрахована на ядерну війну невеликої потужності. Знищити її звичайним озброєнням буде складно.

Тому російські окупанти навряд зможуть знищити станцію, заявив воєнний експерт Олег Жданов 29 червня на YouTube.

"Навіть якщо ви порушите технологічний процес, не забувайте, що всі реактори мають кілька ступенів захисту. Не дивіться на Чорнобиль, не порівнюйте. У Чорнобилі мета експерименту була знайти прикордонний стан реактора перед вибухом... В принципі, як би це не звучало чорним гумором, мета експерименту була досягнута", – зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ситуація на Запорізькій АЕС напружена – мер Енергодара

Сучасний реактор, який працює в нормальному стані, має багато блокувань і захист.

"Перше, що робить реактор – блокує активну зону і гасить її, охолоджується. Перезапуск реактора – це потім величезна проблема. У будь-якому випадку, навіть якщо виникає позаштатна ситуація, спрацьовує штатна система, яка гасить реактор", – додав Жданов.

Також експерт засумнівався, що в районі самої АЕС будуть вестися активні бойові дії. Натякнув, що деокупація цієї території відбудеться восени.

Запорізьку АЕС з 4 березня контролюють російські загарбники. Також під окупантами місто-супутник АЕС – Енергодар. При захопленні станції окупанти відключили онлайн-моніторинг, щоб приховати свої дії від МАГАТЕ. У Європейському Союзі закликають Росію повернути Україні контроль над ЗАЕС.

Окупанти повідомили керівникам структурних підрозділів Запорізької АЕС, що мають намір з 1 вересня поставити атомну електростанцію під контроль "Росатому".

6 червня глава МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі повідомив, що його агентство готує експертну місію на Запорізьку атомну електростанцію, найбільшу в Європі. За його словами, про такий візит нібито просила Україна. У ДП "НАЕК "Енергоатом" звинуватили Гроссі у брехні й заявили, що не схвалюють цей візит.

26 червня стало відомо, що окупанти готуються до боїв поблизу Запорізької АЕС.

29 червня з'явилася інформація про те, що на Запорізькій АЕС окупанти готують серйозну провокацію.

Міжнародне агентство з атомної енергетики (МАГАТЕ) втратило зв'язок із тимчасово захопленою Запорізькою атомною електростанцію. Це сталося вже вдруге за час повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Зараз ви читаєте новину «Не порівнюйте з Чорнобилем – Жданов відповів, чи можуть окупанти знищити Запорізьку АЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути