четвер, 13 вересня 2018 07:10

Назвав перший кінотеатр на честь своєї молодої дружини

  Кінотеатр "Амбрось" - прямий спадкоємець кінотеатр "Родина". Фото: ГопТревел - LiveJournal
Кінотеатр "Амбрось" - прямий спадкоємець кінотеатр "Родина". Фото: ГопТревел - LiveJournal

107 років тому у Вінниці відкрили перший в місті приватний кінотеатр під назвою "Амбрось". Його власники були дворянка Єфима Казимирівна Добржанська та приватний повірений Костянтин Федорович Ловицький.

Заснований на території садиби лікаря і домовласника Миколи Філаретовича Недєльського по вул. Богдана Хмельницького. Хоча, на початку 20 століття нумерації будинків не існувало. Назва "Амбрось" - від слова амброзія. У грецькій міфології - їжа богів, яка давала їм вічну юність і безсмертя.

Приватні кінотеатри називали ілюзіонами. Тоді це була справою надприбутковою. Лише з 1911 до 1913 року у Вінниці відкрилось п'ять стаціонарних та один літній кінотеатр. Ілюзіони зберігали шалену популярність до 1919 року, але після війни відвідуваність значно впала.

З її початком Ловицький став власником ілюзіону "Амбрось". До сьогоднішнього дня збереглось замало документальних даних щодо репертуару перших кінематографів та реакцію глядачів на тогочасні фільми. Відомо, що найперший ілюзіон складався з художніх або ігрових, а також документальних та науково-популярних фільмів.

Згодом чоловік змінює назву на "Театр мініатюр". Це давало можливість ввести в репертуар розважальні програми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 15 нових українських фільмів, які повинен подивитися кожен

З 1915 р. Ловицький є орендатором Літнього саду С.П. Толстого. Це частина сучасного міського парку ім. Горького, його правий бік від центрального входу під арку з боку площі ім. Гагаріна. Сад-парк був улюбленим місцем прогулянок та розваг вінничан. З 1 травня по 1 вересня з боку площі ім. Гагаріна в Літньому театрі давалися спектаклі 4-5 разів на тиждень. У саду відкривалися майданчики для гри в теніс, крокет, футбол.

Літньому ілюзіону Костянтин Федорович дав загадкову назву "Кіса". Дивна назва закладу з'явилася, коли чоловік закохався в молоду дівчину. Вона називала його кісою. Тоді вже заможний Костянтин Ловицький був вдівцем та літньою людиною. На честь коханої він і називає літній ілюзіон — "Кіса". На день закриття сезону в саду театру влаштовувались безкоштовні свята для дітей.

В 1917-1920 роках у Вінниці працюють три кінотеатри: "Петеграф", "Експрес" та "Ампір". Назву "Ампір" отримав колишній ілюзіон Ловицького "Театр мініатюр". Після встановлення у Вінниці радянської влади, починаються тяжки часи для сім'ї К.Ф. Ловицького. У 1931 році його з дружиною та маленькою дочкою викинули на вулицю представники влади. Вони оселилися в напівпідвальному приміщенні з двох прохідних кімнат із побитими вікнами. Невдовзі чоловік помирає.

На 28 лютого 2019-го запланована прем'єра історичної драми "Птах душі" про загиблого в радянській тюрмі поета Василя Стуса. Був одним із учасників акції протесту 1965-го. Епізоди з премєри "Тіні забутих предків" увійдуть до картини.

Зараз ви читаєте новину «Назвав перший кінотеатр на честь своєї молодої дружини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути