понеділок, 23 травня 2022 16:13

Спецтема: Війна Росії проти України

На звільненій Харківщині знайшли тіла окупантів - їх можуть обміняти на українських бійців

На звільненій Харківщині знайшли тіла окупантів - їх можуть обміняти на українських бійців
На звільненій території Харківщини українські воїни зібрали 63 тіла російських загарбників. Фото: скріншот з відео hromadske

На звільненій території Харківщини українські воїни зібрали 63 тіла російських загарбників. Їх можуть обміняти на живих чи загиблих українських бійців.

Команда українських військових шукає та збирає тіла окупантів після вигнання військ Російської Федерації. З Циркунів, Малої Рогані та Ольхівки зібрали 63 тіла: вони вже пройшли повний опис і зараз зберігаються в одному з рефрижераторів Укрзалізниці в Харкові. Про це розповів капітан Збройних сил України Антон Іванніков журналістам hromadske.

"Далі їх будуть міняти на наших хлопців живих або на тіла наших хлопців. Управління військово-цивільного співробітництва Генштабу вирішує ці питання", - зазначив він.

Команда українських військових лише збирає тіла росіян. Після цього працює створена військово-цивільною адміністрацією комісія, яка проводить огляд і описує тіла. Слідчі беруть ДНК ліквідованих окупантів та вносять її в єдину базу, щоб можна було ідентифікувати їх, якщо хтось по них звернеться. Здебільшого ідентифікувати тіла неможливо в інший спосіб, окрім як пробою ДНК.

"Є документи, написи на ременях або шеврони. Тіла здебільшого обгорілі, вони без голів, без кінцівок, буває таке, що є пів тіла", — зазначив капітан ЗСУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни боєм проривалися під Ізюмом для збирання розвідданих - рахують втрати

З-поміж 63 тіл вдалося ідентифікувати приблизно 15%. Здебільшого це росіяни.

"10-15 чоловіків — "Л/ДНР". Також серед цих тіл є військовий льотчик, у якого були порізані стропи. Він катапультувався, але не зміг приземлитись, бо стропи парашута були зрізані їхніми ж збройними силами", — розповів Іванніков.

Зазначив, тіла знаходять завдяки військовим, які ведуть активні бойові дії, та мирним мешканцям. Капітан ЗСУ розповів: буває, що тіла лежать у не закопаній могилі; буває, що загиблих знаходять просто на позиціях.

"Плануємо забрати ще чотири тіла - вони просто валяються на позиціях", — сказав Іванніков.

Також розповів, що в Малій Рогані знайшли п'ять спалених і закопаних тіл.

"Самі своїх спалили", - пояснив військовий.

За його словами, ліквідовані окупанти переважно мали поранення від осколків і важкої артилерії. Та одного разу в Малій Рогані виявили і росіянина, який застрелився сам: "Був відступ, він не захотів здаватися у полон".

Іванніков зауважив, що російські загарбника тіла своїх не забирають, тож це робота українських сил.

"Від цієї роботи залежить або життя наших військових, яких ми можемо обміняти, або повернення наших хлопців мертвих", — додав капітан.

Російські ворожі угруповання готуються до відновлення наступу на Слов'янському напрямку. Окупанти здійснили артилерійські обстріли в районах населених пунктів Вірнопілля, Дібрівне й Довгеньке. Про це повідомляв Генштаб ЗСУ 22 травня.

Зараз ви читаєте новину «На звільненій Харківщині знайшли тіла окупантів - їх можуть обміняти на українських бійців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути