пʼятниця, 11 січня 2019 09:00

На зоопарк виділили понад 700 мільйонів гривень, а на тепломережі - у сім разів менше

За гарячу воду і тепло в Харкові платять дорожче, ніж в інших містах-мільйонниках

З початку року в Харкові зросли тарифи на тепло і гарячу воду. Згідно з розрахунками комунального підприємства "Харківські теплові мережі", основного постачальника тепла в місті, опалення подорожчало на 17,8%, а гаряча вода - на 15,5%. Тепер тариф на тепло становить 1 539 грн за гігакалорію або 39,38 грн за кв. м. Це в середньому на 20% дорожче, ніж в Одесі, Дніпрі та Львові. З міст-мільйонників більше платить тільки Київ. Та й то не весь, а лише та його частина, де місцева влада ділять тепломережі з Рінатом Ахметовим.

Автор: politeka.net
  Фото автомобіля, що звалився в яму, вириту комунальниками Харкова посеред Тарасівського проспекту, опублікували в мережі наприкінці грудня торік. Водій "жигулів" відбувся забоями й переляком. Машину дістали за допомогою спецтехніки
Фото автомобіля, що звалився в яму, вириту комунальниками Харкова посеред Тарасівського проспекту, опублікували в мережі наприкінці грудня торік. Водій "жигулів" відбувся забоями й переляком. Машину дістали за допомогою спецтехніки

Аналогічна ситуація по гарячій воді. З цього місяця харків'яни платитимуть 93 грн за кубометр, що в середньому на 15% дорожче, ніж в інших містах-мільйонниках.

Зростання тарифів місцева влада обгрунтовує тим, що КП збиткове. За два попередніх фінансових роки - 2016-й і 2017-й - підприємство показало понад 1 млрд грн збитків. У 2018-му ситуація буде не кращою: ще восени, за словами економістів КП, збитки становили майже мільярд гривень.

Але крім підвищення тарифів місцева влада для вирішення проблеми не робить, по суті, нічого. Активісти не перший рік говорять про непрозору і заплутану бухгалтерію "Харківських тепломереж", які нарощують операційні витрати і дебіторську заборгованість.

Мабуть, міську владу це влаштовує. Гендиректор Сергій Андрєєв очолює "Харківські теплові мережі" з 2003 року. За цей період ситуація на підприємстві постійно погіршується: кількість відремонтованих теплотрас зменшується, борги ростуть, кваліфіковані робітники звільняються.

На дружину зареєстровано дві квартири і будинок площею 434 "квадрати"

У декларації Андрєєва зазначено, що на рахунках і готівкою у нього зберігається 4,6 млн грн. Ще комунальне підприємство "Харківміськліфт" повернуло йому 1,15 млн боргу. На дружину зареєстровано дві квартири і будинок площею 434 "квадрати" в Харкові.

Слідчі ГПУ під час негласних слідчих дій отримали інформацію про наявність у Андрєєва рахунку в "Укрексімбанку" на 1,8 млн грн, про що не вказано в декларації, за даними ЗМІ. А спливла ця інформація під час розслідування іншої резонансної кримінальної справи про розтрату грошей Міжнародного банку реконструкції та розвитку. Йдеться про те, що керівництво КП "Харківські тепломережі" в змові з низкою приватних компаній привласнили міжнародний позику в $382 млн, виділену проектом МБРР "Підвищення енергоефективності в секторі централізованого теплопостачання в Україні".

Однак понад рік тому мер Харкова Геннадій Кернес підписав новий контракт з Сергієм Андрєєвим. "Він керуватиме підприємством ще п'ять років", - повідомив міський голова.

Люди готові платити за тепло навіть за цими казковим тарифами. Але виявляється, в XXI ст. в найбільшому місті України тепло - це недозволена розкіш.

19 грудня Кернес пригрозив звільненням директору "Харківських тепломереж" через те, що 400 будинків залишаються без гарячої води. Андрєєв тоді пообіцяв, що питання на Олексіївці (житловий масив Харкова. - ГПУ) буде вирішене до Нового року. "Харківські тепломережі" створили сторінку в "Фейсбук" - якщо в будинках харків'ян немає опалення або гарячої води, вони можуть поскаржитися онлайн. Новий рік пройшов, а на сторінці досі численні скарги. "Як не було опалення, так і немає...", "Вода все ще відсутня...", "Вода є, але вона холодна...", "Дали гарячу воду 30-го, а 31-го зникла...", "Гарячою водою наповнюється тільки траншея біля будинку…", - коментують харків'яни.

І це ще не було сильних морозів. Минулої зими в лютому 600 багатоповерхових будинків в різних районах міста залишилися без опалення при мінус 20. Щоб не допустити повторення такої катастрофи, із заступником міського голови Ігорем Тереховим розмовляв віце-прем'єр, міністр регіонального розвитку Геннадій Зубко.

- Закриваємо спершу всі питання життєзабезпечення, теплопостачання, водопостачання, водовідведення... А потім вже говоримо про інші інвестиційні проекти. Я "за зоопарки", але в першу чергу жителі мають бути з теплом, - сказав Зубко.

Із кожним роком кількість аварій на трубопроводах зростає в геометричній прогресії, майже як і ціни, але не якість послуг

Міська влада минулого року виділила на реконструкцію зоопарку понад 700 млн грн, а на відновлення тепломереж - менше 100 млн. Решту грошей, які міськрада виділяла ХТМ, пішли на екстрене погашення зарплат і газових платежів.

Зараз на сайті Харківської міськради в п'ятірці найпопулярніших петицій до влади - вимога капітально відремонтувати трубопроводи ХТМ. Петиція зібрала понад тисячу підписів. Її автор вказує, що "з кожним роком кількість аварій на трубопроводах зростає в геометричній прогресії, майже як і ціни, але не якість послуг. Необхідно провести капітальний ремонт. Для фінансування можна використовувати, наприклад, гроші, виділені для будівництва роздягалень в парку ім. Горького, а це 22 мільйони гривень. Людям важливіше жити в теплі і з гарячою водою, а не з роздягальнями в парку".

Але поки що в фінплані міста на сквери і парки закладено майже 300 млн грн, ще 700 млн - на зоопарк, зазначив після прийняття бюджету на 2019 рік депутат міськради Ігор Черняк.

Зараз ви читаєте новину «На зоопарк виділили понад 700 мільйонів гривень, а на тепломережі - у сім разів менше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути