понеділок, 27 червня 2016 21:11

На виставку "Тіні забутих предків" прийшов один із живих творців однойменного фільму
17

Фото: Ольга Швед

Масштабну мультимедійну експозицію "Тіні забутих предків" присвячену однойменному фільму Сергія Параджанова відкрили у Львівському Палаці мистецтв 26 червня. Організаторами проекту виступили FILM.UA Group, арт-центр Павла Гудімова Я Галерея. Виставка мала широкий резонанс в Києві навесні та отримала статус "головної виставкової події року". На відкриття у Львові пускали по запрошеннях – зали не могли вмістити усіх охочих.

Дев'ять залів Палацу мистецтв задовго готували до монтажу виставки. Вхід до кожного залу був закритий тканиною із льону, аби глядач відчув цей перехід між окремими залами як перехід наче між двома світами. Уся виставка присвячена фільму "Тіні забутих предків" та його творцям. Протягом довгого часу куратор виставки Павло Гудімов збирав артефакти та опрацьовував матеріали, інтерв'ю, які стосуються фільму.

В експозиції вперше представлені розкадрування, зроблені Сергієм Параджановим, які зберігалися півстоліття в особистому архіві Володимира Луговського – другого режисера фільму. Є невідомі роботи Георгія Якутовича – художника фільму, фотографії та свідоцтва Тіберія Сільваші, який у студентські роки був волонтером на зйомках картини. Можна оглянути інтерв'ю та проби Геннадія Юхтіна, який був утверджений на роль Івана ще до того, як вона перейшла до молодого актора Миколайчука. Є роботи Лідії Байкової, яка створила костюми для "Тіней забутих предків".

Молоді сучасники представили свої роботи, які навіяні стрічкою – це художники Микола Малишко, Тіберій Сільваші, Андрій Хіра, Антон Логов, Сергій Панасенко, композитор Святослав Луньов та режисер Ігор Подольчак.

"Виставка – це ода фільму, ода генію Параджанову і таланту усіх тих, хто долучився до створення цього світового шедевру. Експозиція передає відчуття часу й місця, де знімався фільм. Один зал повністю присвячений червоному кольору, інший - етнографії в творчості Параджанова. Тут є музейні артефакти гуцулів. Решта – фільму та історії створення його", - каже куратор виставки Павло Гудімов.

На відкриття виставки запросили композитора Мирослава Скорика. Він – творець музики до фільму.

"Я радий, що долучився до цього визначного фільму. От і зараз долучився до події, яка вшановує цей твір. З творців фільм чи тих, хто був задіяний залишилися лише двоє – Кадочникова ( Лариса Кадочникова - виконавиця головної жіночої ролі Марічки) та я. Всі інші відійшли у кращий світ. Наша робота дала чудові результати. Щасливий, що і у Києві і у Львові відбулася така чудова реінкарнація фільму. Вдячний організаторам за цю чудову виставку", - каже автор музики до фільму, Народний артист України Мирослав Скорик.

Художник Антон Логов виставив у "червоному залі" інсталяцію з розібраної гуцульської хати, яку знайшов у Карпатах.

"Звісно, це не та хата, де відбувалися зйомки фільму, зараз там музей. Але це хата із Верховини у Карпатах. Її привезли у розібраному стані із Закарпаття. Три дні її розвантажували і збирали інсталяцію. Важить близько тони, це одна із найбільших інсталяцій в моїй творчості. Параджанов був не лише відомим режисером, а ще й визначним художником. Він висловлювався методами живопису, об'єму фарбами, кольорами у кіно. Інсталяцією я намагався наблизитися до його мистецтва кіно", - каже художник Антон Логов.

Організатори не приховують, що найбільше хотіли залучити до переосмислення та навіть першого перегляду фільму молодь.

"Виставка у Львові стала справжньою сенсацією ще до відкриття. Після перегляду хочеться бігти додому і знову і знову переглядати фільм, читати і вивчати творчість Параджанова, перечитувати всього Коцюбинського, слухати гуцульську музику і їхати в Карпати", - каже студентка Львівської Академії мистецтв Ольга Бачинська.

Виставка "Тіні забутих предків" у Львові триватиме до 30 липня. Вхід – 20 грн. Побачити виставку після Львова можна буде в Одесі та Дніпропетровську.

Зараз ви читаєте новину «На виставку "Тіні забутих предків" прийшов один із живих творців однойменного фільму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути