пʼятниця, 06 січня 2017 17:30

"На сході країни триває війна між колядниками і неколядниками"

"На сході країни триває війна між колядниками і неколядниками"
varianty.lviv.ua

Те, що відбувається на сході країни - це війна між колядниками і неколядниками. Тими, хто відчуває свою приналежність до великої української родини і не відчуває цього. Про це сказав у коментарі Gazeta.ua франкознавець, викладач Львівського нацуніверситету ім. І. Франка Богдан Тихолоз.

"Традиції святкування українського Різдва так само, як прапор, герб і гімн творять нашу ідентичність. Воно якраз цим особливе, що мільйони українців повторюють певні ритуали. Це дає відчуття тяглості, продовження нашого культурного роду з покоління у покоління", – каже викладач.

Він родом із Черкащини. Дружина, теж франкознавець, Наталія Тихолоз зі Львівщини. Живуть у Львові. Виховують двох дітей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Горілку на Святвечір не пили - етнограф

"На Різдво їдемо до батьків дружини. Збирається вся родина. Застеляємо стіл соломою, на нього ставимо Дідуха, кілька зубчиків часнику та 12 страв. Господиня готує кутю, пампухи, вареники, рибу. Спершу їмо часник, щоб відігнати злі сили. Потім по черзі пробуємо усі страви. Після вечері колядуємо. Треба культивувати національні традиції, а не імпортовані. "Jingle Bells" – хороша колядка, але якщо не будемо знати "Нова радість стала", "Добрий вечір тобі пане господарю" та інші, то і не буде нас українців. Коляда є важливим єднальним символом"

Увесь день 6 січня намагалися нічого не їсти, спільно молились і клали на долівку сіно.

Зараз ви читаєте новину «"На сході країни триває війна між колядниками і неколядниками"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути