понеділок, 05 вересня 2016 13:02

На руїнах колишньої синагоги відкрили меморіальний проект "Простір Синагог"
17

Фото: Ольга Васьків

4 вересня у Львові на пл. Арсенальній офіційно відкрили меморіальний проект "Простір Синагог". Вісім років тривала підготовка до консервації та відкриття проекту. Зараз представили результати першого етапу – законсервовані залишки синагоги "Золота Роза", фундамент єврейського Будинку навчання (Бейт Гамідрашу) та меморіальну інсталяцію "Увіковічнення".

У Львові три сакральні споруди "Золота Роза", Бейт Гамідраш та Велика міська синагога були знищені у 1940-х роках, під час Голокосту. Територія "Золотої Рози була занедбаною останні 20 років. 2015 вдалось законсервувати вцілілі залишки синагоги, облаштувати на її території дренажну систему. Автентичний фундамент Бейт Гамідрашу було очищено від бетону та помарковано білим каменем, встановлено меморіальну інсталяцію "Увіковічнення" із цитатами мешканців Львова та євреїв, демонтовано літній майданчик сусіднього ресторану та висаджено нові дерева.

У церемонії відкриття "Простору Синагог" взяли участь міський голова Львова Андрій Садовий, надзвичайний та повноважний посол Німеччини Ернст Райхель, почесний консул Ізраїлю у західному регіоні Олег Вишняков, депутати, представники дослідницьких організацій, а також люди, які пережили Голокост.

"Це єдиний випадок в Україні, коли ініціювання і реалізація вшанування єврейських місць належить не громадським організаціям і не фондам, а міській адміністрації в співпраці з партнерами. Це перший крок. І ми маємо надію, що він тільки перший. Другий крок – продовження цього проекту – буде невдовзі, і, взагалі, будуть продовжені всі проекти зі вшанування єврейських місць у Львові", – зазначила під час офіційної церемонії директор всеукраїнського єврейського благодійного фонду "Хесед-Ар'є" Адель Діанова

Історик архітектури у Центрі єврейського мистецтва Єврейського університету у Єрусалимі Сергій Кравцов, розповідає про історію львівської синагоги:

""Золота Роза" була збудована у 1582 році. Це найдавніша частково збережена синагога на території України. Причина назви "Золота Роза" — це красива легенда. Цю історію зібрав та зафіксував Маєр Балабан, батько історіографії польських євреїв. Роза нібито була невісткою Іцхака Нахмановича. Розповідають, що вона принесла себе в жертву, аби тільки синагога не дісталась до чужих рук. І ніби саме через це синагога отримала ім'я цієї жінки. Могила Золотої Рози на старому єврейському кладовищі стала місцем паломництва жінок. Роза, невістка Нахмановича, дійсно жила у Львові. На її могилі була епітафія, але нічого не згадано про цю історію. Тому це міф, красива легенда", - каже історик Сергій Кравцов.

Директорка Центру міської історії Софія Дяк в день відкриття безкоштовно проводила екскурсії для всіх охочих. Розповідала про етапи реалізації проекту – від задуму до втілення.

"Увесь цей проект почався 2008 року на конференції, де люди із влади, різних інституцій міста обговорювали, що робити із "Золотою Розою". Все було заросле деревами понад 20 років, обгороджена парканом. Паркували автомобілі, був літній майданчик кав'ярні. Ця історія тривала багато років – постійно велися обговорення, як має виглядати консервація, що потрібно включити і так далі. Серед елементів проекту є інсталяція, яка називається "Увіковічення". На сірих брилах виграювано 21 цитата євреїв, які жили у Львові від 18 століття. Остання цитата — слова жінки, яка пережила Голокост у Львові і зараз живе у Хайфі. Її батько працював у будинку поблизу", - розповідає Софія Дяк.



Закінчилося відкриття мистецькою програмою "Мистецтво пам'ятати: голоси міста".

Аби вберегти місце від вандалізму, територія буде підсвічена та оснащена кількома камерами та включена в маршрут муніципальної поліції.

Зараз ви читаєте новину «На руїнах колишньої синагоги відкрили меморіальний проект "Простір Синагог"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути