понеділок, 22 вересня 2014 12:06

На фестивалі "На каву до Львова" пригощали кавою із трояндовими парфумами і вишневим димом
8

Фото: Ольга Швед

Фестиваль "На каву до Львова" проходить у Львові увосьме. Цього року свято тривало чотири дні – з 18 по 21 вересня. На фестивалі майстри-баріста з усієї України змагалися на чемпіонатах з приготуванні кави у каптестерах, чемпіонаті з обсмажування кави, чемпіонаті приготування кави у джезві.

За фестивальний день баріста встигає приготувати кілька сотень різних видів кави. Біля стенду "Альтернативна кава" люди знімають на мобільні телефони процес приготування кави у спеціальних колбах - сифоні та пресі.

"Ми з друзями почали недавно цікавитися альтернативними видами приготування кави. В Києві є з десяток кав'ярень, де готують каву альтернативними способами, у Львові – лише одна. Хто хоч раз спробував нашу каву, відрізнить смак одразу. Віденський сифон або габет використовували ще в 40 роках минулого століття для приготування кави. Мода повернулася. У нижню колбу наливаю фільтровану воду на дві порції, запалюю пальник. У верхню колбу засипаю арабіку сорту Танзанія, у неї солодкавий смак, тому готуємо без цукру. Нагріта до 95*С вода знизу піднімається і орошує каву. Вимикаємо пальник - і кава просочується на нижню колбу", - каже баріста Святослав Щур.

Чемпіон світу з приготування кави в джезві грек Ставрос Лампрікідіс готує каву з 1989 року. Цього року його запросили як члена журі на львівський фестиваль. Ставрос пригощає гостей фестивалю фірмовим напоєм – арабікою на мигдальном у молоці із трояндовою водою.

Баріста Вадим Грановський на чемпіонаті світу з мистецтва приготування кави в джезві в Стамбулі він зайняв четверте місце. Для охочих готує кавовий нектар із цитриною та вишневим димом. Рекомендує, як вибирати джезву.

"Джезву краще брати мідну, всередині із срібним напиленням. У кавярнях для приготування кави по-східному використовують спеціальний кварцовий пісок. Він за 5 хвилин нагріває каву до температури 120-140*С", - пояснює.

21 вересня увечері на закритті фестивалю "На каву до Львова" оголошують переможця акції "Найкраща кав'ярня Львова". Чотири дні можна було обрати серед 8 кав'ярень Львова найкращу. Голосували у соцмережах, на сайті фестивалю та заповняли анкети у закладах. "Найкращою кав'ярнею Львова 2014" стала "GLORY CAFE", її підтримала майже третина усіх, хто долучився до голосування в інтернеті – 29%. А найсмачнішу "Каву у джезві" варять у кав'ярні "На Бамбетлі", яка стала другою за підсумками інтернет-голосування та зібрала 22% голосів. Найгостиннішою кав'ярнею визнали "Свічкову кав'ярню", переможцем у номінації "Кава з історією" став "Атляс", у номінації "Кава і до кави" перемогла кав'ярня "Black Coffee", відкриттям року стала "Фіксаж фото-кафе", а звання найбільш мистецької кав'ярні-галереї здобула "Штука".

Зараз ви читаєте новину «На фестивалі "На каву до Львова" пригощали кавою із трояндовими парфумами і вишневим димом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути