понеділок, 03 липня 2017 11:40

На фестиваль гончарства приїхали майстри із Бразилії і Білорусі
44

Майстер-клас
Фото: Денис Скриль
Олесь Пошивайло
Національний фестиваль гончарства
Національний фестиваль гончарства
Національний фестиваль гончарства

Національний фестиваль гончарства пройшов у рамках ІХ тижня гончарного здвиження "Здвиг-2017" в Опішному на Полтавщині. 11 років він збирає гончарів і майстрів народної творчості на території музею-заповідника Українського гончарства.

"Гончарство несе унікальний код культури. Ті символи, які має кераміка, пройшли тисячоліття історії і зберігають закодований зміст для наступних поколінь. Наше завдання - зберегти і примножити ці знання. Якщо раніше за формою і кольором глечика легко можна було розрізнити село чи край, де він виготовлений, то зараз ці тонкощі поступово втрачаються. Дякую тим сподвижникам гончарства, які відроджують техніки і розпис, які притаманні конкретній місцині", - розповів Олесь Пошивайло, генеральний директор музею-заповідника Українського Гончарства в Опішному.

На фестиваль завітали майстри із Бразилії, Білорусі, Молдови і різних куточків України, які представили свої роботи і демонстрували майстер-класи для бажаючих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На фестиваль гончарства приїхали гості із різних країн.

"У глиняному посуді страви в кілька разів смачніші. Особливо печеня і м'ясні страви", - розповів Анатолій Микитенко, шеф-повар столичного ресторану.

Фестиваль має не тільки просвітницьку місію. Організатори збирають на пам'ятник, щоб увіковічнити українських гончарів. Зараз мають більше 400 тис грн, але сільська влада не виділила земельної ділянки. Тому столиця українського гончарства так і залишається без символічного монументу.

Традиційно відбулися національний ковальський фестиваль "Вакула-фестХХІ" і фестиваль гончарського бодіпейнтінгу "BCFU-2017", а також численні конкурси, флешмоби, фаєр-шоу, етно-дискотека, гончарські та ковальські майстер-класи, фольклорний фестиваль "Гончарське перевесло", смачні страви української кухні і атракціони.

Майстри з ­усієї країни привезли вироби, показали різноманіття матеріалів і технік, гончарних інструментів. На фестивалі можна було купити вишиванки, дерев'яні вироби, ляльки-мотанки, іграшки, прикраси з каміння та металу. Гостям пропонували майстер-класи із прикладного мистецтва.

Зараз ви читаєте новину «На фестиваль гончарства приїхали майстри із Бразилії і Білорусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути