Ексклюзиви
неділя, 05 червня 2016 20:18

На Яворівському полігоні показали, як готують контрактників
15

Фото: Валерій Шмаков

На Львівщині у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки (Яворівський полігон) журналістам показали, як військовослужбовці контрактники вчаться обороняти блок-пости, водити бойову техніку та надавати долікарську допомогу на полі бою. Також в ході екскурсії полігоном представникам медіа запропонували спробувати себе "у шкурі" солдатів та повчитися азів військової справи.

Зокрема, в рамках навчань військові відтворили одну із ситуацій, яка іноді виникає у зоні АТО, а саме – як під час перевірки автомобіля на блок-посту, проводиться затримання порушників та відбиття нападу ворожої диверсійно-розвідувальної групи. За словами інструкторів, подібні взводно-опорні пункти мають мати кругову оборону, оскільки ворог може атакувати з будь-якого боку.

Також військові демонстрували як виявляти мінні пастки у зоні бойових дій та під що можуть бути замасковані саморобні вибухові пристрої. За словами саперів, перше правило на війні – дивитися під ноги, а також – нічого не брати руками, що сам не поклав. Справа в тому, що саморобний вибуховий пристрій можна виготовити з підручних матеріалів та замаскувати під будь-який предмет військового чи домашнього вжитку. Сапери такі називають "пасткою для скупого прапорщика". Наприклад це може бути пляшка, дитяча іграшка чи звичайна саперна лопатка встромлена в землю. Але піднявши її спрацьовує вибуховий механізм. Різноманітні боєприпаси такі як мінометні міни та снаряди, що не розірвались також не слід рухати. Під ними може виявитись граната із запалом моментальної дії.

Не оминули увагою і заняття з медичної підготовки. За словами інструкторів, якщо на полі бою вчасно надавати долікарську допомогу, як правило більшість поранених можна врятувати. Відтак журналісти мали змогу повправлятись у швидкості накладання кровоспинних джгутів та подивитись як це роблять військові.

Ізюминкою стала можливість спробувати себе на реальному полі бою – журналістам видали автомати, одягли в кевларові каски та бронежилети і дали завдання відбити атаку умовного противника. У ролі ворога виступили професійні піхотинці. Набої звісно були холостими, а на автоматах використовувалась лазерна система MILES. Вона встановлюється на стрілецьку зброю та імітує ураження умовного противника. Така система дає змогу проконтролювати по кому солдат він вів вогонь та чи уразив ціль.

"Трохи мандражуєш, коли збоку чути гучні вибухи. Але я навіть когось там "вбив" лазером. Коли я служив в радянській армії, то за 2 роки служби нам давали стріляти тільки 3 рази і по 3 патрони. Потім ше на мене кричали - "Ти падла, тобі 3 патрони дали, а ти ні разу не попав!". Добре що тут на полігоні хлопці можуть настрілятися вдосталь", - говорить Головний редактор газети Ратуша Микола Савельєв.

На запитання чи потрібно журналісту вчитися стріляти каже це дуже дискусійне питання, оскільки прийнято що журналіст на війні не має права брати до рук зброю.

"Коли я був а АТО ми їхали з волонтером Андрієм Рожнятовським в армійському "Кугуарі" і нам дали тримати автомат. Ми кажемо – та ми ніби як журналісти і громадські діячі, нам не треба зброї. Але водночас розуміємо, якщо зараз з "зеленки" вискочать сепари, вони не будуть просити подивитися твоє посвідчення, вони тебе просто застрілять. У зоні бойових дій в мене була можливість постріляти з крупнокаліберного кулемета в сторону ворога. Але я відмовився, бо я не Поречников. Тут уже воювати, або не воювати, війна це серйозна штука. Але журналіст має вміти себе захищати", - каже Савельєв.

Окрім цього, військові показали як проходить підготовка фахівців тилових підрозділів на Яворівському полігоні, а саме – кухарів, начальників їдалень та банщиків, які також дуже затребувані у зоні АТО. Так коків вчать працювати на усіх військово-польових кухнях, що є в збройних силах України.

"До прикладу переносна плита ПП-40 дуже зручна, 4 солдата її можуть занести на любу позицію. Вона розрахована на приготування їжі на 40 чоловік. Але насправді на ній за раз чоловік 60-70 можна нагодувати. Працює як на форсунках так і на дровах. Щоб приготувати першу, другу страви і чай вистачає півтори години. Сьогодні у нас обід складається з зеленого борщу, пшеничної каші з тушкованим м'ясом та компоту", - каже майор Ганзенко, викладач циклової комісії підготовки фахівців тилу.

Як розповіла співачка та волонтер Софія Федина, для неї дуже важливо було побачити полігон зсередини, оскільки вона вже 2 роки волонтерить і дбає за військових.

"Для мене приїжджати на полігон це кожного разу велика радість, а сьогодні ще була нагода і постріляти, поїздити на танках і ознайомитися з тим як функціонують різні служби на полігоні. Мені хочеться покращити побут військових як на полігоні, так і в зоні АТО. А для цього треба добре вчитися і можливо в деяких моментах отримувати підказати що і як має робитися. З часу останніх відвідин полігону у лютому я бачу значне покращення, тож маю надію, що усі підрозділи будуть поступово підтягатися до стандартів НАТО", - зазначила Софія Федина.

Зараз ви читаєте новину «На Яворівському полігоні показали, як готують контрактників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути