Ексклюзиви
пʼятниця, 27 листопада 2020 18:47

"На 180 ліжках щодня лікуються 30-40 людей" - що змінилося в лікарнях різного рівня під час карантину
5

У Полтавській центральній районній лікарні на вході вимірюють температуру. Ранком у поліклініці людно. Під кабінетами утворюються невеликі черги. Заклад чергує в понеділок – сюди везуть ургентних пацієнтів із хірургічними патологіями.

У Полтавській ЦРЛ працюють усі відділення, приймають лише ургентних хворих. Пацієнтів із коронавірусом не лікують.
Фото: Ольга Стенько
У Полтавській ЦРЛ, коли лікарня чергує по місту, цілу добу працюють лабораторії та діагностичні кабінети в поліклініці
На вході до хірургічного корпусу Полтавської обласної клінічної лікарні обов'язково вимірюють температуру і пропонують обробити руки антисептиком
У рентгенологічному відділення Полтавської обласної лікарні постійно є невелика черга - на КТ, рентген та МРТ
У реєстратурі Полтавської обласної лікарні зал очікування обладнали зручними кріслами

У ЦРЛ працюють усі відділення: терапія, хірургія, гінекологія, неврологія, реанімація, поліклініка та пологове відділення. Пацієнтів із коронавірусом не лікують.

– Наша лікарня не визначена як заклад, що надає допомогу хворим на ковід. Якщо буде необхідність розгортання ліжок, тоді думатимемо. Лікуємо інфаркт, інсульт. Якщо є згадка про ковід, такого хворого не приймаємо. Єдине, що робимо – виїзна бригада зробить забір матеріалу для обстеження на ковід, – каже головний лікар Полтавської ЦРЛ Олег Мехедько.

Якщо ПЛР-тест людини, що потребує допомоги, виявиться позитивним, пацієнтів відправляють на лікування до ковідних стаціонарів у двох міських лікарнях.

– Госпіталізуємо лише хворих із загрозою для життя. На 180 ліжках щодня лікуються 30-40 людей. У зв'язку з обмеженнями планових госпіталізацій деякі працівники лікарні перебувають у відпустках без збереження, тарифних відпустках, - каже Мехедько.

Проблем із киснем та апаратами ШВЛ у медзакладі немає.

– Апарати штучної вентиляції легень у нас є. Нещодавно додатково закупили коштом місцевого бюджету – виділила районна рада. Є киснева станція, кисневі балони, кріоциліндри, концентратори. Киснем усі пацієнти забезпечені предостатньо, - наголосив керівник ЦРЛ.

Якщо є згадка про ковід, такого хворого не приймаємо

Перед рентгенологічним відділенням Полтавської обласної клінічної лікарні ім. М. В. Скліфосовського не людно. Людей з підвищеною температурою не пускають. Таких одразу направляють до сімейного лікаря в поліклініку – у сусідній корпус.

– Не спішіть, спочатку температуру міряєм. І руки обробляйте. Ось на столику спиртовий розчин. Жінко, добре лийте, розтирайте, щоб і на зап'ястки потрапило, а тепер давайте руку. Нормально, проходьте, – каже санітарка рентген-відділення.

На 1-му поверсі хірургічного корпусу дистанційно вимірють температуру відвідувачам. Жінка вдягнена в зелено-синій із написом "рентгенологія" утеплений формений халат, схожий на пальто. Її обличчя захищене прозорим щитком, марлева пов'язка не прикриває ніс.

Автор: Ольга Стенько
  На вході до хірургічного корпусу Полтавської обласної клінічної лікарні обов'язково вимірюють температуру і пропонують обробити руки антисептиком
На вході до хірургічного корпусу Полтавської обласної клінічної лікарні обов'язково вимірюють температуру і пропонують обробити руки антисептиком

– Вам на рентген? Проходьте прямо і наліво. І з правой сторони отам бахіли одівайте. За дверями сразу, – додає санітарка.

За масивними металевими дверима – ошатний коридор. Відділення нещодавно після ремонту. Біля кабінету - комп'ютерної томографії, невелика черга. Хтось очікує запрошення на дослідження. Хтось – результатів.

– Призначили аналізи і МРТ. Уколи призначили. Болить менше. Лєченіє буде після повного обслєдованія, - каже в телефон чоловік пенсійного віку в шкіряному кепі, чорному светрі та яскраво-синіх спортивних штанах.

На лавці біля дверей тихо і ритмічно стогне жінка років 50 в високих коричневих чоботах та чорно-коричневій трикотажній сукні з леопардовим принтом. Жаліється на сильний біль.

– Чекаю на результати КТ і з ними піднімуся до лікаря. Лягаю в лікарню. Збиралася в одне відділення, а получилось, що буде зовсім інше. Звернулася з гострим болем у нирках. Ургентно мене госпіталізують. Прийшла з уже готовим з негативним тестом на коронавірус, в іншому місці робила. Не боюся в такий час лягати в лікарню – просто не маю іншого вибору, – каже Тетяна Тодорюк. – Лікарня змінилася за останні 2 роки. У кращий бік. У відділенні тепер комфортно. А лікарі тут найкращі завжди були.

Автор: Ольга Стенько
  У рентгенологічному відділення Полтавської обласної лікарні постійно є невелика черга - на КТ, рентген та МРТ
У рентгенологічному відділення Полтавської обласної лікарні постійно є невелика черга - на КТ, рентген та МРТ

На лікуванні в Полтавській обласній лікарні перебуває 273 пацієнти з 649 місць.

– В обласній лікарні не надають допомогу ковідним хворим. Але ми готові розгорнути, за потреби, додаткові ліжка. У терапевтичному корпусі цього тижня встановлюємо додатково газифікатор кисню. Додатково робимо розводку по терапевтичному корпусу. Є відділення, у які можемо швидко перевести під цих пацієнтів. У нас є відділення, де до усіх ліжок підведений кисень, є слідкуюча апаратура, – каже головний лікар Полтавської обласної клінічної лікарні ім. М. В. Скліфосовського Григорій Оксак.

- Однак, це не має стосунку до коронавірусу: вказані відділення – вузькоспеціальні, унікальні для регіону. Тут надають ургентну допомогу профільним пацієнтам. Тому про перепрофілювання, - каже Оксак, - не йдеться.

Нейрохірургічне відділення унікальне для регіону. Його не можемо перепрофілювати

– Лікарня багатопрофільна. Коли ми робили ремонт, не було мови ще про пандемію. Старалися до кожного ліжка підвести кисень у нейрохірургічному відділенні, торакальної хірургії, інтервенційної радіології. У терапевтичному корпусі киснем забезпечене кожне з 30 ліжок у кардіологічному відділенні. 3 тижні тому ми зробили додаткову розводку, зараз вирішуємо питання про установку додаткового джерела кисню, так званого газифікатора кисню та кисневу розводку в усі відділення терапевтичного корпусу, - пояснює головний лікар. –Допомагають благодійники. Щиро вдячний Полтавській асоціації бізнесу та всім меценатам, які допомагають у придбанні засобів захисту, слідкуючою та дихальної апаратури, кисневих концентраторів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інфікованих із запаленням легень не кладуть у лікарні

– Нейрохірургічне відділення унікальне для регіону. Його не можемо перепрофілювати. Зараз воно заповнене – 28 пацієнтів з 30. В інтервенційній радіології кисень теж біля кожного ліжка, але там лікують хворих з інфарктом. Відділення торакальної хірургії єдине в області. Ми не можемо його закрити і віддати для потреб ковідних пацієнтів. Бо можна додатково отримати, скажімо, 300 ліжок. Але куди ми дінемо цих пацієнтів? Так і написано в постанові Кабміну, що ці відділення не перепрофілюються,– пояснює Григорій Анатолійович. – За потреби ми можемо перепрофілювати терапевтичний корпус. Якщо не справлятимуться інші лікувальні заклади. Про всяк випадок, наперед вирішуємо питання про забезпечення киснем усього корпусу.

Автор: Ольга Стенько
  У реєстратурі Полтавської обласної лікарні зал очікування обладнали зручними кріслами
У реєстратурі Полтавської обласної лікарні зал очікування обладнали зручними кріслами

- Пацієнтів, яких лікують у лікарні, забезпечують медикаментами, - каже очільник медичого закладу. - За потреби, на забезпечення пацієнтів додатковими медикаментами, зокрема для лікування ковіду, кошти виділятиме обласна рада. Медиків забезпечують засобами захисту.

– При госпіталізації по ургенту пацієнтам робимо експрес-тест, тестуємо на імуноглобулін М, можемо зробити ПЛР-тест. Насамперед надаємо ургентну допомогу – рятуємо життя. Якщо пацієнт ковідний, після надання необхідної допомоги переводимо в заклад, де лікують хворих на коронавірус. Розуміємо, що кожен пацієнт, що поступає по ургенції, потенційно може бути ковід-небезпечним. Тому забезпечуємо співробітників масками, щитками, за потреби – є костюми, бахіли, – каже лікар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не киснем єдиним: керівниця столичної лікарні розповіла про головну проблему медзакладу

Лікувальний заклад зараз працює лише для ургентних хворих – планове лікування тут не проводять. Очне відділення, щелепно-лицьова хірургія, судинна хірургія, торакальна хірургія, політравма, нейрохірургія, травма – єдині в своєму роді відділення в регіоні.

Співробітники обласної лікарні допомагають колегами, що лікують пацієнтів із коронавірусом.

– Ми заключили договір з інфекційною лікарнею. Наші 2 анестезіолога допомагають колегам, адже ми розуміємо, наскільки їм зараз складно, – пояснює Григорй Оксак.

Співробітники лікарні також хворіють. Мова не обов'язково про Covid – захворювання різні.

До кінця року виплатять 10 тис. грн кожному медпрацівнику, який заразився коронавірусом на роботі.

– 70 співробітників перебувають на лікарняних. Щодо співробітників, які перехворіли на Covid-19, є розпорядження Департаменту охорони здоров'я. Виділяють додаткові кошти. По кожному випадку проводять епідрозслідування. Цим займається лікар епідеміолог та служба охорони праці. Щодо кожного хворого співробітника складається акт розслідування нещасного випадку на виробництві. Чекаємо на роз'яснення Департаменту щодо порядку оформлення документів на виплати, – пояснює головний лікар.

– Кошти будуть виділені з обласного бюджету – по 10 тис. грн кожному медпрацівнику, який заразився коронавірусом на роботі. Таке рішення прийняли на останній сесії Полтавської облради. Департамент охорони здоров'я ОДА збирає дані. Виплати допомоги проведуть до кінця року, – коментує 1-й заступник голови Полтавської ОДА Дмитро Лунін.

– У стаціонарах лікується 425 пацієнтів з підтвердженим діагнозом. З підозрою на коронавірус перебуває 516. У палатах інтенсивної терапії 68, на апаратах ШВЛ – 28. Усі лікарні області зобов'язані бути готові до надання медичної допомоги хворим на Covid-19. Терапевтичні відділення є в кожній лікарні, тож вже потрібно готувати персонал, – каже у понеділок на апаратній нараді директор департаменту охорони здоров'я Полтавської ОДА Віктор Лисак.

– Плануємо збільшити кількість ліжко-місць, забезпечених киснем, до 2,7 тисяч. А загальна кількість – понад 3 тисячі. Розуміємо, що всі медичні заклади будуть задіяні у цій боротьбі, – каже голова Полтавської ОДА Олег Синєгубов.

41 млрд грн із 66 закладених у Фонд боротьби з коронавірусом використали на 20 листопада, кажуть у Міністерстві фінансів. Більшість пішла на соціальні виплати, будівництво доріг. На охорону здоров'я витратили 7,8 млрд — на доплати медикам, зведення приймальних відділень, забезпечення медзакладів киснем і апаратами штучної вентиляції легень, засобами захисту.

Лікарням не вистачає медичних сестер і санітарок.

Зараз ви читаєте новину «"На 180 ліжках щодня лікуються 30-40 людей" - що змінилося в лікарнях різного рівня під час карантину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути