понеділок, 25 лютого 2019 11:48

Молодих лікарів заманюють будинками та високою зарплатою

Молодих лікарів заманюють будинками та високою зарплатою
svidok.online Черкащина: лікарів заманюють у села власним будинком та високою зарплатою

На Черкащині у Мліївській територіальній громаді вирішили заманити на роботу молодих медиків власним будинком та високою зарплатою у 17 тис. грн.

Там на 6 тисяч був лише один лікар-пенсіонер та кілька медсестер, але через невелику зарплату фахівці відмовлялись їхати в село. Тепер же місцеві сподіваються, що все буде по-іншому. Лікар Андрій Макаренко приїхав до Млиївської громади із Харкова. Йому пропонували роботу за кордоном, але побачивши оголошення з умовами праці тут, фахівець вирішив переїхати в село, пише 24tv.

Минулого року після створення Мліївської об'єднаної територіальної громади у трьох селах – Млієві, Старосіллі та Буді-Орловецькій – вирішили відновлювати медичну галузь.

За рік відремонтували дві амбулаторії і два фельдшерсько-акушерські пункти, а також закупили обладнання та препарати.

Після цього взялися шукати лікарів. З необхідних трьох поки знайшли лише одного. Тому вирішили заманити кандидатів. Спершу подбали про гідну зарплатню – прийняли місцеву програму дофінансування. Завдяки ній місячна зарплата становитиме 17 тисяч гривень. До того ж, планують виплатити одноразову допомога після приїзду – близько 30 тисяч гривень.

"Ми подали проект до Міністерства регіонального розвитку щодо купівлі автомобіля. Якщо погодять, то ми отримаємо ще автомобіль для сімейного лікаря", – додав сільський голова Мліївського ОТГ Василь Микитенко.

У селі лікар може обрати собі будь-який будинок або квартиру, яка продається в селі. Її натомість придбають за гроші громади, а через 12 років роботи тут – він зможе її безкоштовно приватизувати.

Така схема спрацювала – і громада нещодавно знайшла другого лікаря. Тож залишилось закрити ще одне вакантне місце.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від 60 тис. грн: кому пропонують найвищу зарплату

Такі пропозиції – не рідкість у країні. Практично в кожному регіоні молодим медикам пропонують дуже вигідні умови роботи. Коломацька ОТГ на Харківщині також пообіцяла придбати житло для молодих лікарів, а ще – виплатити премію у 50 тисяч гривень на рік.

На Хмельниччині 23 амбулаторії у громадах уже отримали новенькі службові машини. А от на Львівщині територіальні громади задумались навіть над тим, аби оплачувати студентам-медикам інтернатуру, щоб ті їхали до них на роботу.

За останні 3 роки після запуску медичної реформи в Україні на розвиток сільської медицини виділили понад 5 мільярдів гривень. Ще більше мільярда виділять цього року.

Гроші спрямують на підвищення якості первинних послуг та будівництво нових сучасних медичної амбулаторій. У 2019 році їх планують звести понад півтисячі.

Зараз ви читаєте новину «Молодих лікарів заманюють будинками та високою зарплатою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1634
Голосування Що Вас найбільше дратує у Черкасах?
  • ями на дорогах
  • бродячі собаки
  • мало громадських туалетів
  • хамство в громадському транспорті
  • черги до лікаря
  • калюжі після злив
  • свій варіант в коментарях
Переглянути