четвер, 26 квітня 2018 07:10

Молитви і тортури: сотні людей постраждали від "лікування", що замовляли родичі

Молитви і тортури: сотні людей постраждали від "лікування", що замовляли родичі
Житлова кімната в полтавському "реабілітаційному центрі". Тут незаконно утримували понад 40 осіб. Фото: poltava.to

У Полтаві викрили філіал релігійної організації, в якому силоміць утримували понад 40 осіб. Їх нібито лікували від алкогольної, наркотичної чи ігрової залежності.

В організації займалися медичним та психотерапевтичним лікуванням. Проте дозвольних документів на відповідну діяльність не мали, повідомила 26 квітня торік "Полтавщина"

Замовляли таке незаконне утримання родичі постраждалих. Платили 3 тис грн на місяць.

"Співробітники цього релігійного закладу представлялися поліцейськими. Під приводом уточнення питань доставляли людей в зазначений заклад і примусово їх там утримували. У разі чинення опору, потерпілих доставляли в установу силою. Людей тримали без їх добровільної згоди в неналежних умовах. За свідченнями потерпілих, над ними знущалися, били. Їм категорично забороняли залишати територію установи. Доступ до спілкування із зовнішнім світом був заборонений, навіть через засоби зв'язку. А за порушення розпорядку людей карали", - сказав правоохоронець Олег Бех.

Полтавським філіалом керував 39-річний місцевий мешканець. За адресою установи виявили щонайменше 40 утримуваних осіб. Половина з них заявили, що перебували в приміщення без власної згоди.

Причетною до незаконного утримання людей в Полтаві називають запорізьку організацію "Нова доля країни".

Напередодні викриття "реабілітаційного центру", у березні 2017-го, на Чернігівщині спіймали банду, яка "лікувала" наркоманів тортурами і побоями. На території організації знайшли понад 200 незаконно утримуваних осіб. Також на місці злочину виявили знаряддя тортур, а в кабінеті засновника центру – бойову гранату РГД-5 та травматичну зброю.

У вересні того ж року аналогічну установу виявили в Запоріжжі. Там теж "реабілітацію" замовляли родичі, платили щомісяця 2,5-3,5 тис грн.

"Знаходжусь у центрі з 29 квітня. Приїхали четверо та насильно забрали з будинку батьків у Черкасах, привезли на реабілітацію. Вона полягає у вірі в Бога, покорі, слухняності та молитві. Кормили – січка, вермішель, суп. Дзвонити дозволяли рідко і лише під контролем", - розповів 27-річний чоловік, якого утримували в Запоріжжі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У сарай переселили, бо не виконувала норми на городі" - жінка про 16 років трудового рабства

Ще 80 "хворих" насильно утримували в "реабілітаційних центрах" Одеси. Людей вдалося визволити у лютому 2018 року.

"Чоловіки утримувалися в жорстких умовах: вийти за територію домоволодіння вони не могли, адже будинок обладнаний системою охорони, а на всіх вікнах встановлені ґрати. Гуляли вони тільки усередині приміщення та лише колоною й під наглядом адміністратора. При цьому утриманців примушували багато працювати, а в разі щонайменшої спроби непокори, жорстоко їх били та не годували", - зазначили в Одеській поліції.

Останні 2 випадки незаконного утримування людей виявили наприкінці березня у Харкові та Вінниці. Організатори "лікувальних" закладів діяли за аналогічними схемами. Тримали людей в неприпустимих умовах, змушували багато молитися. Всім організаторам подібних "центрів" загрожує ув'язнення на строк до 5 років.

На Тернопільщині 40-річна мати 2 роки утримувала в квартирі свого 14-річного сина. Лякала його розповідями, що люди навколо погані і серед них перебувати небезпечно. Коли поліцейські змогли зайти всередину квартири, хлопець поводився дивно: без вказівки матері не робив жодних рухів, нічого не говорив.

Зараз ви читаєте новину «Молитви і тортури: сотні людей постраждали від "лікування", що замовляли родичі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути