четвер, 19 вересня 2019 21:43

Маніпулятор використовує наші слабкості - у Львові обговорили соціальну паніку
13

Письменниця, поетеса Оксана Забужко
Фото: Валерій Шмаков
У дискусії взяли участь письменниця Оксана Забужко, поет та психіатр Борис Херсонський і телеведучий Вадим Карп'як
Дискусія пройшла в кінотеатрі "Копернік"
Обговорили соціальну паніку
Обговорили соціальну паніку

На Book Forum у Львові обговорили явище моральної та соціальної паніки.

"Є таке поняття, як моральна паніка. Традиційно ми вважаємо, що паніка вигідна політикам. Людьми у паніці легше маніпулювати. На паніці може заробити добрий банкір. Я пропоную нестандартний підхід. Паніка також може бути вигідна суспільству. Коли на вулицях перестають працювати світлофори і збиваються купи машин, з'являється людина, яка виходить зі свого автомобіля та починає виконувати роль поліцейського. І паніка зникає, бо є лідер, який упорядковує хаос", - вважає телеведучий Вадим Карп'як, передає Gazeta.ua.

"Я спізнююся, я в паніці. Я на невідомих мені львівських вулицях. Мені телефонують і кажуть, що тут всі в паніці. Вже чотири хвилини як має йти дискусія. Машина мчить на напис "Вставай, слава УПА". Я це сприймаю як знак від світобудови. Без паніки. Не чекайте мене, піднімайтеся на сцену. Цей напис можна сприймати як маркер певної структури, за яку можна схопитися, коли здається, що все розвалюється. Паніка починається з того, що немає за що зачепитися. Коли немає знайомих маркерів і людина не розуміла, де вона", - розповіла письменниця Оксана Забужко.

Зараз суспільство живе в добу "інформаційного тероризму", вважає Забужко. Через ЗМІ відбувається накручування емоційних станів, паніки, неврозів.

"Людина, яка відчуває паніку, не спроможна прийняти рішення. Вона потебує того, хто її врятує. Якщо люди потребують спасителя, то вони його знайдуть. Паніка врятувала Україну у 2014 році. Прийшли волонтери. Але якби наша влада не була в паніці, то ми не втратили б окуповані території", - каже клінічний психолог та поет Борис Херсонський.

"Років 20 назад ми існували в світі, де була правда і брехня. Тепер переходимо в світ із множинністю правд. Скільки людей, стільки і правд. З'явилась теза, що "не все так однозначно". Коли я чую цю тезу, то відразо розумію, що це працює російський інформаційний дискурс. Замість того, щоб сказать, що "це погано", ти починаєш думати, що для когось це може добре. Цей вірус добре працює на політичному полі. Він змушує думати, що всі російські політики однакові. Коли з'являється така думка, то людина легко піддається паніці. Вона не має орієнтирів. І людина передає цей вірус паніки далі", - розповів Карп'як.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Масова культура - це моя їжа" - українського читача завойовує популярний польський письменник

"Маніпулятор натискає на кнопки не сильних наших сторін, а слабких. Він користає з гріхів наших. Він говорить, що от той має, а ти не маєш. То піди і спали йому хату. Або проголосуй за того, хто обіцяє спалити хату. Це ще крутіше, бо не накладає відповідальність. Це експлуатація вічної дитини чи вічного підлітка, який живе в кожному із нас. Я ненавиджу людей, які використовують слабкості. Вони знають, що роблять. Але ті, що ведуться на маніпуляції, відмовляються від раціональності. Вони ведуться на дію підсвідомих імпульсів. Саме це називається кризою раціоналізму, яка існує в наш час", - каже Забужко.

18 вересня у Львові стартувала найбільша книжкова подія України 26 Book Forum. Цьогоріч фестиваль представить понад 800 подій у 30-ти локаціях Львова. Участь у Форумі візьмуть 1000 гостей.

Зараз ви читаєте новину «Маніпулятор використовує наші слабкості - у Львові обговорили соціальну паніку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути