вівторок, 13 серпня 2024 04:55

МАГАТЕ не змогло встановити причини пожежі на Запорізькій АЕС

МАГАТЕ не змогло встановити причини пожежі на Запорізькій АЕС
МАГАТЕ не визначилося, що відбувалося на Запорізькій АЕС. Фото: Укрінформ

Спеціалісти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) оглянули пошкоджену через нещодавню пожежу градирню на території окупованої російськими загарбниками Запорізької АЕС.

Причину інциденту поки становити не вдалося, йдеться в звіті організації.

"За словами генерального директора Рафаеля Маріано Гроссі, на основі спостережень команда оцінила, що малоймовірно, що першоджерело пожежі виникло біля основи градирні", - йдеться в публікації МАГАТЕ.

Пошкодження, скоріш за все, було зосереджено у внутрішній частині башти на рівні водорозподільного сопла, розташованого на висоті приблизно 10 метрів.

Окупанти відмовили команді МАГАТЕ "з міркувань безпеки" у проханні отримати доступ до басейну холодної води, який є основою градирні.

"Під час відвідування постраждалої градирні команда помітила вигорілі ділянки у внутрішньому обладнанні вище, біля рівня розподільної форсунки. Вони також спостерігали краплі спаленого пластику та фрагменти бетону, що впав, розподілені по басейну з холодною водою", - йдеться в повідомленні Агентства.

Ці краплі відповідали розплавленій і пластиковій сітці, що впала через вогонь, розповіли в МАГАТЕ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи є загроза від пожежі на ЗАЕС: мер Енергодара відповів

Були зібрані зразки сміття, зокрема спалений і розплавлений пластик. Команда оцінила стійкий запах від вогню "та визначила, що за відсутності запаху сірки він, швидше за все, спричинений палаючим пластиком".

Спеціалісти МАГАТЕ не помітили залишків ані шин, ані дронів.

"Команда підтвердила, що не було значних ознак пошкодження уламків, попелу чи сажі, розташованих біля основи градирні", - йдеться в заяві Агентства.

Ядерна безпека станції не постраждала, оскільки градирні наразі не працюють. А у районі градирень, які розташовані приблизно за 1,5 км від реакторних блоків ЗАЕС, радіоактивних речовин немає.

"Команда провела радіаційний моніторинг в районі градирень і реакторів і підтвердила відсутність ознак підвищеного рівня радіації", - розповіли в Агентстві.

11 серпня ввечері Нікопольська РВА повідомила, що окупанти підпалили на ЗАЕС величезну кількість автомобільних шин, і попередили про можливу провокацію.

Енергетики попередили, що градирня приблизно за кілометр від енергоблоків та масштабні пожежі можуть призвести навіть до радіаційної аварії. Але запевнили, що радіаційне тло в нормі.

Росіяни, за традицією, у всьому звинувачують ЗСУ та заявляють, що станцію атакував український БПЛА.

Зараз ви читаєте новину «МАГАТЕ не змогло встановити причини пожежі на Запорізькій АЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути