пʼятниця, 24 липня 2020 16:28

"Людей не викидаємо" - комбінат викуповує старі хати за гарні гроші

"Людей не викидаємо" - комбінат викуповує старі хати за гарні гроші
Юрій Химич: "Домогосподарства викуповуємо за цінами, які значно вищі за ринкові". ФОТО: Тарас ПОДОЛЯН

Упродовж 2-3 років розпочнеться промисловий видобуток руди із кар'єру Біланівського гірничо-збагачувального комбінату на Полтавщині. Зараз родовище у процесі розбудови.

До моменту запуску виробництва потрібно відселити 425 домогосподарств, що розташовані на території, якої потребує ГЗК, кажуть на комбінаті. 180 господарств уже викуплені.

ГЗК пропонують власникам за хати ціни, які набагато перевищують ринкові, каже генеральний директор Біланівського гірничо-збагачувального комбінату Юрій Химич:

"Вирішуємо питання із власниками. Деякі політики кажуть, що ми хочемо викинути людей. Це неправда. Зазвичай власники хочуть грошову компенсацію за хати і ми платимо ціну, вищу за ринкову".

Більшість хат, які викуповує комбінат, у занедбаному стані. Юрій Химич продемонстрував фотографії кількох із них.

"За один будинок ми дали 200 тисяч гривень. За 2 інших - 150 тисяч. Зрозуміло, що є власники, які хочуть по мільйону. Будемо вести з ними перемовини. Люди не мають жити у поганих умовах", - додав менеджер.

Біланівський ГЗК розташований неподалік Єристівського та Полтавського гірничо-збагачувальних комбінатів. Усі 3 входять до групи Ferrexpo - найбільшого виробника та експортера залізної руди серед країн колишнього СРСР. Компанія належить до трійки найбільших постачальників котунів у світі. Забезпечує роботою понад 10 тис. людей - переважно жителів Горішніх Плавнів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Унікальні технології: 100-тонними установками в кар'єрах управляють дистанційно

Детальніше про роботу кар'єрів та передові технічні нововведення на гірничо-збагачувальних комбінатах Полтавщини читайте в ексклюзивному репортажі Gazeta.ua: Як добувають залізну руду - вражаючі подробиці про роботу кар'єрів.

Полтавський, Біланівський та Єристівський гірничо-збагачувальні комбінати допомагають фінансово селам, які входять у Горішньоплавненську об'єднану територіальну громаду. Реалізують там соціальні проєкти, розвивають інфраструктуру.

Щороку група Ferrexpo вкладає від 80 до 100 млн грн в екологічні програми. Кошти ідуть на подавлення пилу у кар'єрах, газоочисні станції, засоби захисту у цехах. Також на устаткування, яке допомагає очищувати повітря. Завдяки цьому Горішні Плавні стало найчистішим промисловим містом України, за підсумками 2019 року.

Зараз ви читаєте новину «"Людей не викидаємо" - комбінат викуповує старі хати за гарні гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути