Ексклюзиви
понеділок, 18 червня 2018 17:19

Кава, матюки та книжки - як пройшов міжнародний літературний фестиваль

У Вінниці 14-17 червня пройшов міжнародний літературний фестиваль "Oстрів Європа". Цими вихідними в рамках заходу на майдані Незалежності відбулися читання Сергія Жадана та Олега Каданова. Письменники презентували публіці власну поезію.

Жадан у центрі міста з'явився несподівано. Одягнений у все чорне. На ньому - сонцезахисні окуляри, на плечі - шкіряний рюкзак чорного кольору.

  Сергій Жадан у Вінниці беземоційно роздає автографи. Фото: gazeta.ua
Сергій Жадан у Вінниці беземоційно роздає автографи. Фото: gazeta.ua
"Подивися, це ж Жадан. Він написав "Інтернат". З ним потрібно терміново зробити селфі і попросити автограф", - говорить подрузі дівчина років 20. У неї в руках роман Сергія Жадана і синя ручка.

Біля письменника утворилася черга. Беземоційно Жадан фотографувався і давав автографи учасникам фестивалю.

"Буду читати, те що зараз на душі і щось нове. Приємно, що у Вінниці відкрили такий фестиваль", - розповідає Gazeta.ua Сергій Жадан.

Найближчі 5 років книжний ринок в Україні не зміниться, вважає письменник.

"З одного боку, книжний ринок в Україні розвивається та форматується. З іншого - він страшенно нетиповий. Його прогнозувати - невдячна справа. Видавці люблять великі романи. Зараз в країні домінує історична та наукова література. Люблять книги з психології.

Люди намагаються читати серйозну літературу, зрозуміти щось у собі. Добре було, якби читали більше вітчизняної", - додає Жадан.

За його словами, в Україні є багато книжок про війну. Ця тема в країні надовго і розвиватиметься надалі. Через декілька років на полицях книгарень з'являться глибші та серйозніші твори на цю тему.

Сергій Жадан почав читати свої вірші. Розпочав із "Танцюй, Тесло!" Потім уже старі та нові твори. Наприкінці виступу публіка вибухає оплесками.

  На фестивалі відвідувачам пропонували каву. Еспресо - 15 гривень, латте - 25. Фото: gazeta.ua
На фестивалі відвідувачам пропонували каву. Еспресо - 15 гривень, латте - 25. Фото: gazeta.ua
Разом із письменником до Вінниці приїхав його друг та музикант Олег Каданов. Чоловік є музикантом гурту "Лінія Маннергейма". Раніше Олег був фронтменом харківського колективу "Оркестр Че".
  Біля намету з напоями, розмістили книжковий ярмарок. У ньому продавали книги Сергія Жадана, Катерини Калитко і Сергія Татчинa. Ціна - від 60 гривень до 600. Фото: gazeta.ua
Біля намету з напоями, розмістили книжковий ярмарок. У ньому продавали книги Сергія Жадана, Катерини Калитко і Сергія Татчинa. Ціна - від 60 гривень до 600. Фото: gazeta.ua

Олег Каданов презентував публіці свою першу збірку віршів "Не я, а той".

"Моя книга - тексти пісень, які не виходили, але отримали друге життя у друкованому варіанті. Там дуже багато неримованих пісень та нетипових текстів. Є навіть ненормативна лексика. Вважаю, що матюки в тексті - це досить нормально", - каже Gazeta.ua музикант.

  Музикант і поет Олег Каданов дав десяток автографів. Фото: gazeta.ua
Музикант і поет Олег Каданов дав десяток автографів. Фото: gazeta.ua

За словами Каданова, сучасна книга має бути з гарною візуальною частиною. Її хочеться торкатися та нюхати. Цим вона і відрізняється від електронного формату, який ніколи не замінить друкований формат.

"Ще в 1990-х на хвилі "пострядянщини" тиражі нових книг були по 50 тисяч. Зараз - 1000-2000. Але ми бачимо, що кількість примірників книжок молодих авторів зростає. Це добра тенденція", - додає Олег Каданов.

Олег додав, що творчість для письменників та музикантів - це життя. Взагалі, хороша і погана творчість - суб'єктивні поняття. Все дуально. Творчість, якщо є, - має право на життя. Навіть коли більшість вважає її поганою.

Після виступу письменників організатори "острова Європи" вийшли до присутніх з плакатами з написом #FreeSentsov на підтримку Олега Сенцова та інших політв'язнів, які знаходяться в російських тюрмах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жадан, музика та пиво - завершився другий день масштабного літфестивалю

У Вінниці 14 червня в музеї Михайла Коцюбинського стартував літературний фестиваль "Острів Європа". Проходив до 17 червня. На ньому зібралися письменники з Вірменії, Білорусі, Польщі, Чехії, Швейцарії, США та Канади. В програмі фестивалю - понад 50 літературно-мистецьких заходів.

Зараз ви читаєте новину «Кава, матюки та книжки - як пройшов міжнародний літературний фестиваль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути