Ексклюзиви
неділя, 09 серпня 2015 11:24

Глиняний заміс,забави у багнюці та археологічні екскурсії – у Легедзиному будували трипільську хату
22

Фото: Ірина ПАТЛАТЮК

Понад пів сотні людей 8 серпня будували трипільську хату на толоці у селі Легедзине Тальнівського району на Черкащині. За день вдалося звести стіни, які почали ще торік. Дах та стелю робитимуть наступного року.

Толока проходила на території заповідника "Трипільська культура". Тут крім музею, є трипільські будови зведені на толоці у минулі роки. Нову хату почали будувати минулого літа.

Роботу почали біля 10.00. Спершу робили заміс із глини, води та полови. Поки дорослі місили глину ногами, діти бавилися у тому замісі, купались у багнюці та кидалися глиняними кульками. Молодь малювала глиною тризубці на спинах. Потім із замісу робили глиняні вальки, якими викладали стіни.

"Ми спеціально привезли більше глини, щоб вигнати стіни. Ще треба одну толоку щоб зробити верх, повирівнювати все. Думаю на наступний рік доробимо хату. Є люди, які приїжджають з першої толоки - з 2008 року. Цього року було стільки людей, що у глині навіть було тісно", - розповідає директор заповідника "Трипільська культура" Владислав Чабанюк.

Розважав людей казкар Сашко Лірник. Разом з усіма місив глину та робив вальки.
"Толока у цьому році більш працьовита. Менше шоу більше роботи. Зробили дуже багато. Я чекав цілий рік цієї толоки, без неї вже не можна. Фестивалі, концерти виступи це добре. А така робота дуже душу гріє. Сина сюди привіз. Теж глину місить. Друзів привіз, вони своїх друзів. І кажуть ще більше їхати будуть у наступному році", - говорить Сашко Лірник.

Ввесь день працювала ярмарка майстрів, де можна було купити вироби народних умільців. Тут продавали вишиванки, глиняний посуд, прикраси, вінки та обереги.

Після роботи учасникам толоки влаштували екскурсії на археологічні розкопки у сусідні Тальянки та музеєм Трипільської культури. А ввечері на "Трипільських вечорницях" слухали казки Сашка Лірника, виступали гурти "Вертеп" з Дніпропетровська та "Гонта" з Умані. Завершилися вечорниці кінопоказом.

Зараз ви читаєте новину «Глиняний заміс,забави у багнюці та археологічні екскурсії – у Легедзиному будували трипільську хату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 1634
Голосування Що Вас найбільше дратує у Черкасах?
  • ями на дорогах
  • бродячі собаки
  • мало громадських туалетів
  • хамство в громадському транспорті
  • черги до лікаря
  • калюжі після злив
  • свій варіант в коментарях
Переглянути