Ексклюзиви
неділя, 02 вересня 2018 03:28

Героям ЗУНР та УГА у Львові встановлять одразу два пам'ятники

Героям ЗУНР та УГА у Львові встановлять одразу два пам'ятники
Підготовчі ремонтні роботи на площі, де має бути встановлена скульптурна композиція, вже розпочалися. Фото:zaxid.net

З нагоди 100-річчя створення Західно-Української народної республіки у Львові встановлять два різних пам'ятники на відстані 400 метрів один від одного.

Перша скульптурна композиція буде на вул. Городоцькій, 40. Львівська міськрада уже почала підготовчі роботи для її встановлення та облаштування громадського простору поруч, - пише ZAXID.NET

У ЛОДА хочуть встановити інший пам'ятник з тієї ж нагоди на розі вул. Листопадового Чину та Огієнка. Виконком Львівської міської ради затвердив містобудівні умови та обмеження для цього проекту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Остапа Бендера повернуть на привокзальну площу

Як повідомила прес-служба Львівської міської ради, композиція скульптора Володимира Цісарика на вул. Городоцькій, 40 складатиметься з лева, фігуру якого запозичено з герба ЗУНР, та блоків дикого каменю з виноградною лозою, як символ того, що з краплі крові пролитої українськими бійцями Листопадового Чину та УГА у боях за ЗУНР зародилася вільна українська держава.

Досі на розі вулиць Городоцької та Бенедиктовича був пустир.

Також міськрада облаштує громадський простір навколо скульптури – тут висадять дерева, облаштують газони та встановлять лавки. На реконструкцію площі на вул. Городоцькій, 40 буде витрачено 1,5 млн грн.

На реалізацію проекту з міського бюджету виділено 3,5 млн грн, 2 млн. грн з яких на виготовлення бронзової скульптурної композиції та ще 1,5 млн. грн на реконструкцію площі на вул. Городоцька, 40.

Підготовчі ремонтні роботи на площі, де має бути встановлена скульптурна композиція, вже розпочалися. Територія обгороджена, встановлено певні додаткові допоміжні засоби для зберігання матеріалів. У найближчі дні розпочнуть виготовляти саму скульптуру, а її відкриття заплановане 1 листопада у річницю створення ЗУНР.

Водночас у ЛОДА мають намір встановити ще один пам'ятник до 100-річчя створення ЗУНР. Для цього із обласного бюджету виділили 2 млн грн. Вперше ЛОДА звернулась до міськради з проханням видати містобудівні умови та обмеження на цей об'єкт 16 серпня. Однак через тиждень у міськраді відмовили, пояснивши, що ЛОДА не надала усіх необхідних документів.
І лише після другого звернення ЛОДА 31 серпня виконавчий комітет ЛМР затвердив містобудівні умови та обмеження для його встановлення. Рішення прийнято із зауваженнями.

"Ця територія – це частина Залізничної лікарні, і парковий сад виходить на вул. Листопадового Чину. Відповідно така була подана ініціаторами цього пам'ятника логіка приналежності до Листопадового Чину. Цей сад сформований у кінці 19 ст. Це був палац графа Голуховського, намісника провінції Галичини і Лодомерії у кінці 19 ст. Обласна адміністрація провела конкурс, не запрошуючи міську раду та управління архітектури до цього конкурсу, – сказав під час засідання виконкому ЛМР головний архітектор Львова Юліан Чаплінський. – Цей пам'ятник буде стояти на куті паркового саду – це не зовсім грамотне рішення. Але ми розуміємо потребу вшанування ЗУНР, тому виносимо це рішення на розгляд".

Міський голова Андрій Садовий закликав підтримати дане рішення та донести колегам з ЛОДА зауваження, які виникли під час обговорення питання.

"Я пропоную рішення підтримати, але ці зауваги донести до відома колег, щоб вони переглянули їх і подивилися, щоб з точки зору естетики ця пам'ятка тішила око і львів'ян, і гостей міста впродовж наступних століть. Щоб ми, коли плануємо будівництво пам'ятки, не виходили з точки зору сьогоднішнього дня, а з позиції наступних 100−200 років. Це має бути високе мистецтво, яке має надихати. Дата є знаменна — 100 років ЗУНР. Треба, щоб ми рухалися вперед і гідно вшановували пам'ять усіх українців, які полягли у боротьбі за нашу державу", — додав Андрій Садовий.

Обласна аднімістрація першою висловила намір спорудити пам'ятник ЗУНР.

"Ми і в цьому, і в минулому році не раз за участі громадськості обговорювали плани щодо вшанування 100-річчя ЗУНР і тоді ж звучало, що ми встановлюватимемо пам'ятник з цієї нагоди саме на розі вулиць Огієнка та Листопадового Чину. І ми не можемо коментувати те, що вже після нас вирішили у Львівській міськраді", — сказала директорка департаменту культури ЛОДА Мирослава Туркало.

На сайті ЛОДА перша згадка про ці плани датована 11 квітня 2018 року у повідомленні про оголошення кункурсу на кращий ескіз майбутньої скульптури.
У мерії аналогічний конкурс ідей скульптурної композиції на вул. Городоцькій, 40 оголосили у травні. Однак рішення про цей конкурс виконком прийняв ще 23 лютого 2018 року.

Цікаво те, що у Львові є ще один пам'ятний знак на честь ЗУНР – камінь, на якому написано: "На цій площі буде споруджено пам'ятник Західно-Українській Народній Республіці та Українській Галицькій Армії". Його встановили на пл. Петрушевича після того, як звідти у 1992 році демонтували пам'ятник радянському письменнику-памфлетисту Ярославу Галану.

У Дніпрі відкриють пам'ятник на честь загиблого генерала Іси Мунаєва. За життя його називали "особистим ворогом Путіна" за участь у Першій та Другій чеченських війнах.

Зараз ви читаєте новину «Героям ЗУНР та УГА у Львові встановлять одразу два пам'ятники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути