Ексклюзиви
середа, 22 серпня 2018 04:25

Остапа Бендера повернуть на привокзальну площу

Автор: kp.ua
  Вінниччина: Остапа Бендера повернуть на привокзальну площу Жмеринки
Вінниччина: Остапа Бендера повернуть на привокзальну площу Жмеринки

Пам'ятник Остапу Бендеру за короткий час став візитною карткою Жмеринки, великого транспортного вузла у Вінницькій області. Його встановили тут у 2001 році до 80-річчя написання роману "Золоте теля", в якому згадується Жмеринка.

"Приписують багато фраз, З "12 стільців" в тому числі. Але насправді Жмеринка згадується в уривку в романі "Золоте теля", де Остап Бендер запитує Шуру Балаганова: "Які ви знаєте центри світової цивілізації?" І від автора було: "Крім Москви, Київ, Мелітополь і Жмеринка", - говорить "КП" в Україні" начальник управління культури Жмеринської міськради Володимир Дудик.

На відкритті були присутні кілька тисяч чоловік, в тому числі і відомі гумористи. Люди глянули на годинник, тільки коли церемонія закінчилася - виявилося, багато хто вже запізнилися на потяги.

Простояв мідний Остап на гранітному постаменті тільки десять років. У 2011 почали реконструкцію привокзальної площі, де він зустрічав тих, хто приїжджає і пам'ятник знесли...

Краном випадково погнули деякі елементи, довелося задуматися про реставрацію - монумент відправили його автору Миколі Крижанівському. Площу незабаром відремонтували і відкрили, а гроші на відновлення монумента так і не знайшли.

Гроші на виготовлення Бендера дали близько десяти місцевих підприємців. А після ремонту площі бажаючих оплатити реставрацію пам'ятника і його повторну установку вже не знайшлося. У міськради також є важливіші, на думку чиновників, фінансові завдання - встановити пам'ятник загиблим воїнам зі Жмеринки. Але до пам'ятника Остапу Бендеру обіцяють незабаром повернутися.

"Є двоє загиблих з Небесної сотні зі Жмеринки, неправильно вперед ставити виділення грошей на пам'ятник літературному герою, поки немає пам'ятників героям справжнім, - зазначає Володимир Дудик.

Обіцяють в довгий ящик справу не відкладат. Вже восени, на свято Покрови, відкриють площу, де встановлять пам'ятник загиблим українським воїнам. Після цього вже візьмуться за повернення Бендера на привокзальну. Знайти потрібно не так вже й багато коштів - раніше йшлося про 50 тисяч гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Музею подарували дорогоцінний скарб

Київський фотограф і мандрівник Дмитро Дятлов зняв колоритні фото Одеси. На знімках зафіксовані затишні дворики, старі будівлі, центр міста і пам'ятні місця.

Одеса належить до міст, які можна досліджувати вічно. Дуже живе і фотогенічне місто. Особливо в теплу пору року, коли все розквітає, люди висипаються на вулиці і гуляють до пізнього вечора, а численні коти приймають сонячні ванни. Особливу увагу заслуговують одеські вивіски, рекламні оголошення і зразки стріт-арту. У цьому плані місто Остапа Бендера залишається унікальним - більше ніде таких шедеврів не зустрінеш.

Зараз ви читаєте новину «Остапа Бендера повернуть на привокзальну площу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути