Ексклюзиви
субота, 29 вересня 2018 04:20

Фермери розповіли, кому найвигідніше продавати яблука

Цієї осені фермери отримують гарний врожай яблук усіх сортів. Цьому сприяла сонячна погода на переміну з дощами. Завдяки їм плоди налиті, соковиті та великі.

Автор: Тетяна САРАХАН
  Небувалий врожай яблук спровокував спад ціни на них
Небувалий врожай яблук спровокував спад ціни на них

Але яблука у ціні впали до критичної межі. Заводи, які переробляють фрукти на соки, пюре, приймають їх по 1,30-1,40 за кг.

"Це смішна ціна. Мав теж везти, але приїхали закупівельники і їм віддав по гривні за кілограм аби самому дві доби не стояти під ворітьми заводу, щоб здати яблука. Вони вродили і заводи диктують ціну. Магазини зараз не беруть багато товару на продаж. Але з приходом зими ситуація зміниться. Вже у грудні і ближче до нового року ціна на яблука суттєво підніметься", - говорить Gazeta.ua фермер Микола Волинець з Козятинського району Вінниччини.

Для продажу оптова ціна на яблука — втричі більша.

"Цього року дуже гарний врожай яблук. До нас приїздять оптовики Херсону, Одеси, Києва. Закуповують оптом фрукти по 3-5 гривень. А собівартість одного яблука — 6 гривень 15 копійок. Це суцільний плач. Отримуємо хороше каліброване яблуко, а збуту немає", - говорить фермер з села Мізяківські Хутори Надія Гладько.

Зараз на вінницькому ринку кілограм яблук коштує в середньому 7 грн. Найкращі сорти яблук — Голден, Голден-делішес, Айдаред, Хані-Крісп, Моді, Флорина.

Аби привабити покупця, виробники вдаються до найкреативніших ідей. На яблука наносять спеціальні наклейки з написами чи зображенням в період росту, коли ще фрукти не мають червоних боків. Як тільки червоніють, зривають. Наклейку знімають, а місце від смайлика залишається зеленим.

Автор: Фото надане Надією Гладько
  Небувалий врожай яблук спровокував спад ціни на них
Небувалий врожай яблук спровокував спад ціни на них

Зокрема уже вирощують із "смайликами" та "I love you".

Автор: Фото надане Надією Гладько
  Небувалий врожай яблук спровокував спад ціни на них
Небувалий врожай яблук спровокував спад ціни на них

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні рекордно подорожчала цибуля

В Україні продавці на оптових ринках почали поступово підвищувати ціни на яблука. Найпомітніше ці фрукти подорожчали на ринках Західної України.

Зростання цін гравці ринку пояснюють відразу декількома факторами. Насамперед цьому сприяє скорочення пропозиції фруктів осінніх сортів, які традиційно не користуються високим попитом. Крім того, торговельна активність в зазначеному сегменті помітно зросла, що також позитивно позначається на цінах.

Багато фермерів вважають, що ціни на яблуко відновляться з приходом холодів і навіть виростуть до весни.

Зараз ви читаєте новину «Фермери розповіли, кому найвигідніше продавати яблука». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути