Ексклюзиви
субота, 21 квітня 2018 07:10

Фаєри, шини, колючий дріт: як полтавці обороняли історичну будівлю

Фаєри, шини, колючий дріт: як полтавці обороняли історичну будівлю
Вперше акцію протесту проти прибудови МАФу до кінотеатру ім. Котляревського полтавці провели 21 квітня торік. Фото: poltava.to

Скандальну прибудову до колишнього кінотеатру ім. Колтяревського у Полтаві закидали димовими шашками 21 квітня торік. Так місцеві активісти висловили протест проти забудови.

Вважають, що МАФ псуватиме вигляд історичної пам'ятки - будинку Дворянського зібрання 1810 року. Крім того, будівництво є незаконним, оскільки суперечить рішенню ДАБІ, пише "Полтавщина".

Протестувальники мали стоси шин та фаєри. Коли з'явилася димова завіса, почали зривати декоративну плівку на будмайданчику.

"Це було тільки попередження забудовнику та іншим забудовникам, які "вирішують питання" на будівництво. Архітектор Ірина Особік говорить, що пам'ятка архітектури втрачає свою автентичність, а Полтава втрачає цінність, як туристичний центр", - сказав Юліан Матвійчук, депутат міськради Полтави.

Через годину активісти мирно розійшлися.

Вже за тиждень - 28 квітня 2017-го - полтавці прогнали від скандального МАФу бетоновози.

"Будівельники розпочали вивантажувати бетон із автомобілів о 6 ранку. За кілька годин встигли половину закинути на дах конструкції. Виявляється, споруда матиме два поверхи. Дізнались, що буде не кафе, а казино чи зал гральних автоматів", - розповів Василь Ковальчук, правозахисник.

Ще одну акцію протесту влаштували 23 червня торік. Активісти стояли з плакатами "Врятуйте місто від орди", "На параші майбутнє не збудуєш". Згодом чоловіки прорвали поліетилен навколо майданчика. Закидали камінням вентиляційну шахту та вхід на нульовий поверх. Металеві опори обв'язали колючим дротом.

Проте жодне із зауважень громади не було прийняте до уваги. Будівництво продовжувалось незважаючи на судовий процес, який триває й досі і має визначити законність зведення МАФу. 11 квітня 2018 року зі споруди зняли технічне риштування. Полтавці побачили фасад прибудови - із білосніжними колонами та вітражними вікнами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Науковці виявили найбільші проблеми Полтави

"Незважаючи на заборону ДАБІ, за відсутності відповідного дозвільного документа, який надає право на виконання будівельних робіт, товариство здійснює будівництво прибудови до об'єкта культурної спадщини. Цим порушує закони України про охорону культурної спадщини, про планування і забудову територій, а також про регулювання містобудівної діяльності", - сказав Олександр Савенко, заступник прокурора Полтавської області.

Проте міський голова Олександр Мамай має протилежну думку. Наголошує, що орендатор будинку Дворянського зібрання дбає про збереження архітектурної пам'ятки.

Свято-Ільїнську дерев'яну церкву в селі Жабки Лохвицького району на Полтавщині обшили металевим профнастилом. Храм був зведений 1903 року, в 30-х роках минулого століття тут облаштували сільський клуб. Попри те, що призначення будівлі з того часу не змінювали, столичний архітектор Іван Биков вважає такі дії вандалізмом.

Зараз ви читаєте новину «Фаєри, шини, колючий дріт: як полтавці обороняли історичну будівлю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути