четвер, 06 квітня 2017 22:08

Експерт розповів, скільки можна зекономити з лічильником на тепло

Автор: Тетяна САРАХАН
  Максим Білик
Максим Білик

До кінця року у всіх вінницьких багатоповерхівках встановлять безкоштовні загально-будинкові лічильники теплової енергії, яка фіксує спожиту теплову енергію.

Про це Gazeta.ua розповів головний інженер "Вінницятеплоенерго" Максим Білик.

"Зараз житловий фонд обладнаний такими лічильниками більш ніж на 70 відсотків. Всі люди будуть знати, скільки споживають тепла. Якщо будинок буде термоізольований — утеплені внутрішньо-будинкові трубопроводи, двері, вікна, то можна зекономити до 30 відсотків теплової енергії. А значить споживачі матимуть меншу суму у платіжках", - каже Максим Білик. - Лічильник фактично фіксує все те, що йде в кожну квартиру. Зараз почався весняно-літній період і можна взятися за утеплення будинків".

У багатоповерхівках є можливість встановлювати лічильники індивідуального лічильника тепла у квартирах при умові якщо передбачені технічні умови системи опалення будинку.

У Вінниці є близько 100 квартир, в яких вже влаштовані такі лічильники. Проектна документація та сам лічильник обліку теплової енергії оплачується за гроші споживача. Йдеться загалом про 10-20 тис.грн. Ціна залежить від технічних умов.

"Хто встановлює теплові лічильники в квартирах, мають додатково платити за місця загального користування по загально-будинковому лічильнику. Але є і інша проблема. Не у всіх будинках можна встановити такі індивідуальні обліки тепла. Можуть не дозволити технічні умови. Цілком ймовірне розбалансування системи. Може статись так, що система не запрацює злагоджено", - зауважив Білик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки будинків в Україні мають лічильники тепла

У Вінниці офіційно завершили опалювальний сезон 1 квітня. Тепло вимкнули у житлових будинках. Опалювальний сезон у соціальній сфері продовжився. У лікарнях, дитсадках, школах опалення вимикають за зверненнями керівників закладів.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, скільки можна зекономити з лічильником на тепло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути