вівторок, 23 травня 2017 02:24

Двоє українців поїхали на заробітки та потрапили за ґрати

Автор: upmonitor.ru
  Двоє українців випадково влаштувалися працювати на судно, яке перевозило біженців
Двоє українців випадково влаштувалися працювати на судно, яке перевозило біженців

Двох українців утримують в грецькій тюрмі та підозрюють у работоргівлі. Більше 2 місяців родичі намагаються їм допомогти.

Українські правоохоронці у ситуацію не втручаються, пише vikka.ua.

Валерій Березкін до від'їзду в Туреччину працював на одному з СТО у місті Черкаси. На турецькому судні він мав виконувати роботу механіка. Його товариш Юрій Красюк перед тим, як відправитися за кордон, двічі був у АТО. По поверненню до рідного міста не знайшов гідної роботи, тож погодився стати кухарем на тому ж судні.

Автор: vikka.ua
  Ветеран АТО Валерій Березкін мав працювати на турецькому судні поваром.
Ветеран АТО Валерій Березкін мав працювати на турецькому судні поваром.

"У лютому вони відправилися до Туреччини. Їх розмістили в готелі. Приблизно два тижні чоловіки очікували запропоновану роботу. 4 березня Валерій вийшов на зв'язок та повідомив, що вони виходять у море. Їм сказали, що вони повезуть продовольчі товари до Італії", – розповідає Інна Березкіна, дружина Валерія.

10 березня з нею та дружиною Юрія Красюка зв'язався перекладач із Греції. Він повідомив, що їхніх чоловіків затримали під час перевезення біженців.

"Коли вони сіли на своє судно, крім них там був капітан. Але в першу ж добу плавання він покинув яхту на іншому судні. При обстеженні корабля Валерій та Юрій знайшли там сторонніх людей: 109 пакистанців, троє сирійців та один індієць. Крім того, на яхті було налаштовано навігатор із курсом на Італію. Чоловіки намагалися змінити напрямок, але вони перебували у відкритому морі і було незрозуміло куди пливти", – зазначає дружина Юрія Красюка Вікторія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Затонуло судно із біженцями: десятки загиблих

Через декілька діб на судні зупинився двигун. Екіпаж із двох черкащан та біженців залишився дрейфувати у відкритому морі.

"Почався шторм. Хвилі сягали 5-7 метрів. Вони подали по рації сигнал SOS і за ними прийшов грецький вантажний корабель, куди черкащани допомогли перебратися всім біженцям. 8 березня всіх доставили до афінського міста-порту Патри. Місцева поліція змушувала їх зізнатися, що вони свідомо перевозили біженців. 13 березня їх допитали та за рішенням прокурора призначили утримання під вартою на 6 місяців. Їм оголосили підозру у работоргівлі", – пояснює брат затриманого Віктор Красюк.

Сім'ям затриманих у Греції черкащан вдалося отримати відеокадри, де видно, як чоловіки допомагають біженцям пересісти на грецьке судно. За переданою Юрієм інформацією, в афінській в'язниці з черкащанами перебуває близько 20 українців, яких затримали за подібними справами.

Автор: vikka.ua
  Дружини полонених українців просять визнати їх постраждалими
Дружини полонених українців просять визнати їх постраждалими

Родичі впевнені, що Валерій та Юрій стали жертвами відпрацьованої схеми.

За словами голови правління БО "Фонд допомоги морякам "Ассоль" Ганни Муругової, щорічно за кордоном зникають від 50 до 100 українських моряків.

"Цій проблемі більше 5 років. Громадян України наймають у Туреччині на невеличкі судна та яхти місткістю від 50 до 200 осіб, які часто будуються спеціально під такі цілі. Вони перевозять контрабанду цигарок, біженців у напрямку Греції. Для цього винаймають невеликі екіпажі від трьох осіб. Здебільшого це починаючі українські моряки", – розповідає Муругова.

Пропозиції такої роботи надходять через інтернет. Роботодавців наші громадяни особисто не знають. Рекрутерами у багатьох випадках, виступають одні й ті ж особи, що постійно змінюють свої імена. Голова Фонду зазначає, що одному з українців за місяць схожої роботи був запропонований заробіток в $5 тис.

"За грецькими законами за такі злочини карають засудженням до 25 років позбавлення волі. Уникнути покарання вдається лише одиницям наших громадян, тим, кому вдалося залучити приватних адвокатів. У будь-якому разі ці справи стосуються порушення закону", – говорить Мугурова.

У ГУ Нацполіції у Черкаській області повідомили, що по справі затриманих у Греції чоловіків відкрито кримінальне провадження за статтею про "Торгівлю людьми або інша незаконна угода щодо людини".

За статистикою 80% заробітчан шукають сезонну або короткострокову роботу. 15% готові залишитися за кордоном і розглядають пропозиції із довгострокового працевлаштування.

Зараз ви читаєте новину «Двоє українців поїхали на заробітки та потрапили за ґрати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1634
Голосування Що Вас найбільше дратує у Черкасах?
  • ями на дорогах
  • бродячі собаки
  • мало громадських туалетів
  • хамство в громадському транспорті
  • черги до лікаря
  • калюжі після злив
  • свій варіант в коментарях
Переглянути