Ексклюзиви
четвер, 08 березня 2018 20:14

Квіти – клумбам, права – жінкам! - пройшов феміністичний марш
17

У Львові пройшов Феміністичний марш під лозунгом "Сестринство, підтримка, cолідарність"
Фото: Валерій Шмаков
Близько 200 жінок, а також діти і чоловіки вийшли проти сексизму і домашнього насильства та за рівну оплати праці чоловіків і жінок.
Акція у Міжнародний жіночий день відбувається у місті вже четвертий рік поспіль.
Активістки скандували гасла: «Скажем «ні» патріархату - фемінізм у кожну хату», «Свобода, рівність, жіноча солідарність!», «Всі різні, всі рівні!»
Щороку в Україні один мільйон жінок піддається насильству, і лише 10% звертаються в поліцію через страх суспільного осуду

Сьогодні, 8 березня, у Львові пройшов Феміністичний марш під лозунгом "Сестринство, підтримка, cолідарність". Близько 200 жінок, а також діти і чоловіки вийшли проти сексизму і домашнього насильства та за рівну оплати праці чоловіків і жінок.

Акція у Міжнародний жіночий день відбувається у місті вже четвертий рік поспіль.

Щороку в Україні один мільйон жінок піддається насильству, і лише 10% звертаються в поліцію через страх суспільного осуду.

"Я працюю в центрі "Жіночі перспективи" і ми щодня приймаємо жінок, які потерпають від домашнього насильства на Львівщині. До нас приходять жінки, які розповідають свої історії скривдження, болі і страждань. Завдяки тому, що звертаємо на це увагу, цього року маємо новий Закон "Про запобігання та протидію домашньому насильству". Він дозволяє заборонити кривднику наближатися до потерпілої жінки. А дитина, на очах якої скривдили матір має право на цілий спектр послуг, як потерпіла від домашнього насилля. Але досі в Україні немає адекватного покарання за сексуальне скривдження. Нещодавно в Радехівському суді ґвалтівнику неповнолітньої присудили 3400 грн штрафу" - каже учасниця Марта Чумало.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я тобі не дорогенька" - жінки затролили Порошенка перед 8 березня

Марш пройшов від площі Ринок до оперного театру, та повернувся проспектом Свободи назад, до ратуші. Безпеку учасників забезпечували поліцейські в захисному обмундируванні.

За ходою спостерігали близько двох десятків праворадикалів, які не підтримували вимоги активістів, але словесних перепалок не виникало. Одного чоловіка, який начебто намагався облити учасників маршу зеленкою затримала поліція. Декілька дівчат з альтернативною думкою прийшли з плакатами: "Гендерні квоти – дискримінація", "Декомунізуйся! 8 березня – не наше свято". "Наше свято – день матері".

Під час ходи активістки скандували гасла: "Скажем "ні" патріархату - фемінізм у кожну хату", "Свобода, рівність, жіноча солідарність!", "Всі різні, всі рівні!", "Права жінок – права людини", "Що б не вдягнула, куди б не пішла, ні – значить ні, так – значить так!", "Квіти – клумбам, права – жінкам!", "Рівна оплата рівних умінь!". При цьому феміністки пританцьовували та влаштували оркестр, постукуючи кухонним приладдям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Ірані до в'язниці посадили жінку, яка привселюдно зняла хіджаб

"Жінки отримують на 25% меншу оплату праці за чоловіків при однаковій кваліфікації. Найменш оплачуваними є такі галузі як швейна промисловість, охорона здоров'я, освіта, поштова служба. В Україні працює близько 220 тис. швей і 30% з них не отримує мінімальної зарплати. Пошитий нею бюстгальтер коштує 750 грн. З цієї суми працівниця за роботу отримує 2 грн. Але ми не чуємо голосів профспілок на захист жінок", - говорить одна з учасниць.

У центрі Ужгорода на Закарпатті невідомі напали на учасниць акції із захисту прав жінок та облили їх червоною фарбою.

Зараз ви читаєте новину «Квіти – клумбам, права – жінкам! - пройшов феміністичний марш». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути