вівторок, 24 січня 2023 05:30

Церковне свято 24 січня – кому сьогодні треба молитися

Церковне свято 24 січня – кому сьогодні треба молитися
Феодосій Великий прожив 105 років. Помер від хвороби. ФОТО: about-ukraine.com

Сьогодні християни вшановують святого Феодосія Великого, який близько 424 року народився в селі Маґаріяс у місцевості Каппадокія – нині Туреччина. Його батьки були благочестивими християнами.

За хороший голос Феодосій ще в дитинстві був посвячений в церковні читці. Коли святому було орієнтовно 27 років, він відправився у паломництво до Єрусалима. По дорозі зустрів преподобного Симеона Стовпника, який у ті часи був відомий аскетичним способом життя. Він обняв юного Феодосія та напророчив йому велике майбутнє.

У Єрусалимі Феодосій став учнем преподобного Лонгіна. Згодом висловив бажання усамітнитися та проводити час у пустелі в молитвах. Поселився в печері, де за біблійними переказами спинялися волхви, які йшли вклонитися новонародженому Ісусу Христу.

Феодосій тривалий час провів у печері. Там утворилася чернеча громада із бажаючих наслідувати святого. Коли людей стало забагато, преподобний пішов шукати місце для будівництва монастиря. Знайшов його на території, яка нині входить до Палестини. Згодом там була зведена обитель, яка нині називається Лаврою Феодосія Великого.
Також у палестинській пустелі за посередництва Феодосія були побудовані будинки для паломників та лікарні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яким вчинком ризикуєте сьогодні прикликати злидні: прикмети 23 січня

У зрілому віці преподобний Феодосій різко виступив проти імператора Анастасія І, який притримувався монофізитсва – течії християнства, яке визнавала лише божественну природу Ісуса Христа та відкидала людську. За виступ проти імператора, святий був ув'язнений. Його звільнили з тюрми після смерті Анастасія І у 518 році.

Феодосій помер у 105 років після тривалої хвороби.

Учора християни згадували святителя Григорія Ніського, який жив в IV ст. Був богословом та філософом. Жорстко виступав проти єретиків.

Зараз ви читаєте новину «Церковне свято 24 січня – кому сьогодні треба молитися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути