неділя, 12 лютого 2023 07:30

Церковне свято 12 лютого – сьогодні моляться трьом знатним отцям: їх знає увесь світ

12 лютого церква відзначає Собор вселенських учителів і святителів Василія Великого, Григорія Богослова та Іоанна Золотоуста. За життя вони були великими проповідниками.

ВАСИЛІЙ ВЕЛИКИЙ

Святий народився у 329 році в Кессарії Каппадокійській – нині місто Кайсері, Туреччина. Походив зі знатної родини, яка сповідувала християнську віру. Дідусь та бабуся Василія постраждали під час гонінь за правління імператора Діоклетіана. Дядько та два брати були єпископами церкви.

Автор: pinterest.com
  Василій Великий прожив благочестиве життя. Він є одним із найшонованіших отців церкви
Василій Великий прожив благочестиве життя. Він є одним із найшонованіших отців церкви

Василій здобув хорошу освіту в Константинополі та Афінах. Після повернення на батьківщину - викладав риторику. Прийнявши хрещення, пішов відвідати святі місця. Побував у Єгипті, Палестині, Сирії й Месопотамії.

Василя також називають Великим Архіпастирем. Бо він уклав "Моральні правила" для ченців про особливості досконалого християнського життя. В їх основі лежить покаяння та відмова від світських обов'язків і сім'ї

У 364 році Василій отримав сан єпископа Кесарії. На посаді завжди дбав про вірян та старанно проповідував християнство. Усі сили спрямовував на розвиток церкви. Здійснив багато аскетичних подвигів. У тяжкі часи виступив на захист християнської віри. За свої діяння отримав від Господа дар передбачення та чудотворіння.

Святий помер у 379 році.

ГРИГОРІЙ БОГОСЛОВ

Преподобний народився у 329 році в Аріанзе, що в південній Кападокії – нині Туреччина. Його мати Нона була двоюрідною сестрою єпископа Іконійського Амфілохія. Батько займався оранням землі, але згодом прийняв християнську віру та став проповідувати.

Автор: eikonografos.com
  Григорій Богослов був великим проповідником та оратором
Григорій Богослов був великим проповідником та оратором

Григорій разом зі своїм братом отримали чудову освіту. Аби продовжувати навчання – майбутній святий відправився в Афіни, де познайомився зі своїм майбутнім другом Василієм Великим. Прожив у місті шість років, вивчав літературу, філософію, математику, музику, геометрію та астрономію. Деякий час працював викладачем красномовства.

Після смерті батьків Григорій подався, в Селевкію Ісаврійську - служити при церкві святої великомучениці Теклі. Там піклувався про хворих та опікувався будинком для літніх людей.
Коли не стало Василія Великого – Григорій поїхав до Константинополя, де боровся із єретиками. Згодом, за підтримки Олександрійського Патріарха Петра і Константинопольського імператора Феодосія - Григорія призначили Патріархом Константинопольським. Це викликало невдоволення у єгипетських та македонських єпископів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні моляться святому, який врятував місто від голоду

Святитель вирішив піти з посади і вести подвижницький спосіб життя за межами Константинополя. Ходив босоніж, спав на землі або на ложі зі старих гілок, їв хліб і овочі, пив тільки воду.

Помер Григорій Богослов 25 січня 389 року

ІОАНН ЗОЛОТОУСТИЙ

Святий народився у 347 році в стародавньому місті Антіохія – нині це територія Туреччини. Виховувався матір'ю Анфусою, бо його батько помер невдовзі після народження сина.

Автор: wikimedia.org
  Іоанн Золотоустий не любив багатого життя і різко критикував вельмож, які його притримувалися
Іоанн Золотоустий не любив багатого життя і різко критикував вельмож, які його притримувалися

У юному віці майбутній богослов вже добре знав Святе Письмо, навчався у знаних філософів та викладачів ораторського мистецтва. У 367-му Іоанна похрестив святитель Мелетій Антіохський. Ще за кілька років Золотоустий став читцем у храмі.

Із 372 року Іоанн навчався у богословський школі. Він тяжко пережив смерть матері, яка сталася у той період. Тож вирішив прийняти чернецтво аби повністю відійти від мирського життя та посвятити себе служінню Богу. Іоанн починає активно писати релігійні праці, які широко розходяться.

26 лютого 398-го Золотоустий був висвячений патріархом Александрійським Феофілом у сан архієпископа Константинопольського. Служіння Іоанн почав із нетипових рішень – наказав винести зі своїх нових покоїв усе елементи розкоші: килими, коштовні меблі тощо. Також став у проповідях засуджувати заможних мешканців міста, які вели занадто пишний спосіб життя. Особливо критикував придворних дам. Діставалося навіть імператриці Візантійської імперії Елії Євдоксії. Остання добилася аби єпископи організували Собор та позбавили Золотоустого сану патріарха. Однак проти цього рішення повстав народ. Тому імператриця змушена була організовувати новий Собор та відміняти рішення попереднього.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому 9 лютого небезпечно відмовляти жебракам та яка прикмета вкаже на прихід морозів

За деякий час проти Іоанна Золотоустого виступили частина єпископів, які почали вимагати аби патріарх був зміщений. Іоанна Золотоустого помістили під домашній арешт, але він його порушив. Тому в 404 році був висланий із міста.

Помер богослов у 407 році. Останні його слова нині є відомими серед християн усього світу.

"Слава Богу за все!", - сказав преподобний і помер біля міста Токат, нині Туреччина.

Учора християни згадували перенесення мощей святого мученика Ігнатія Богоносця. Це один із перших архієреїв церкви, був єпископом міста Антіохія.

Ігнатій Богоносець жорстко виступав проти переслідувань християн. За це був ув'язнений та підданий тортурам. У 107 році святого кинули на розтерзання звірів.

Зараз ви читаєте новину «Церковне свято 12 лютого – сьогодні моляться трьом знатним отцям: їх знає увесь світ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути