Ексклюзиви
пʼятниця, 21 квітня 2017 07:08

Черкаси будували як давньоримське місто

"Черкаси увійшли до складу Російської імперії у 1793 році. В той час місто дуже розвивалось. Але ним довго ніхто не займався. Забудова велась хаотично. Тоді й було вирішено його перепланувати". – розповідає архітектор Федір Гонца.

191 рік тому у Санкт-Петербурзі затверджено план міста Черкаси. Його розробив архітектор шотландського походження Вільям Гесте. Хотів створити рівні квартали з прямими вулицями.

  Вільям Гесте 21 квітня 1826 року розробив план міста Черкаси
Вільям Гесте 21 квітня 1826 року розробив план міста Черкаси

"Спочатку дослідили тодішнє планування. Пізніше нова схема органічно вписалася в існуючий ландшафт. Багато вулиць й дотепер зберегли своє історичне планування. Це Байди Вишневецького, Верхня Горова, Кавказька, Нижня Горова, Гагаріна та усі черкаські узвози. Також в генплані враховані історичні торгівельні центри міста – Казбетський і Кривалівський ринок, Базарна площа (Соборна площа. – Gazeta.ua). Налагоджене сполучення Митниці з нагірною частиною міста (вулиця Богдана Хмельницького – Gazeta.ua). Ще тоді були закладені перспективи розвитку Черкас та його транспортної схеми", – продовжує архітектор.

Офіційно генплан затверджений 21 квітня 1826 року. А спроектований ще 1808-го.

"За основну модель планування було вибрано популярну на той час гіпподамову систему (загальноприйнята назва прямокутно-сітчастої системи кварталів міста. – Gazeta.ua). За нею побудовані більшість історичних міст США. Наприклад, Манхеттен, що в Нью-Йорку. Тут мав і вплив пізньої планувальної системи Давнього Риму. Суть її в тому, що є 2 великі взаємо перпендикулярні вулиці – Кардо Максимум і Декуманус. На яких нанизана вся інфраструктура і однакові за розміром квартали. Для Черкас Кардо Максимум став бульвар Шевченка. Декуманусом – вулиця Смілянська. Всі інші новозбудовані вулиці підпорядковувались цій моделі. Хоча генплан не був дотриманий до кінця. Але основа моделі – залишалася", – додає Гонца.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 80 років тому квиток в театр коштував 10 копійок

Генплан Черкас датується 21 квітням 1826 роком. Проте тоді літочислення велося за юліанським календарем. За нашим григоріанським календарем – це 3 травня.

В липні 1859 року в місті жив Тарас Шевченко. Його заарештували біля Прохорівки і відвезли до Черкас. Тут поет склав свої вірші "Сестрі" та "Колись дурною головою". Також записав народну пісню "Чи бачиш ти, дядьку". Намалював малюнок "В Черкасах".

Під керівництвом Вільяма Гесте складені також генеральні плани забудови Києва, Вільно, Смоленська, В'ятки, Пензи. На його рахунку близько 500 планів міст Російської імперії.

Гесте ще змолоду переїхав у Росію за запрошеням архітектора-шотландця Чальза Камерона. Брав участь в будівництві Царського Села за контрактом. Згодом залишився і працював уже до кінця життя в Росії. Став і головним архітектором Російської імперії.

Зараз ви читаєте новину «Черкаси будували як давньоримське місто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 1634
Голосування Що Вас найбільше дратує у Черкасах?
  • ями на дорогах
  • бродячі собаки
  • мало громадських туалетів
  • хамство в громадському транспорті
  • черги до лікаря
  • калюжі після злив
  • свій варіант в коментарях
Переглянути