понеділок, 08 лютого 2016 17:06

Черкащанки влаштували фотосесію у народному одязі
5

Фото: Facebook / Український контент

У Черкасах показали що одягали українки в кінці XIX – на початку XX сторіччя. Наукові працівниці Черкаського краєзнавчого музею одягли унікальні старовинні вишиванки, спідниці, чоботи, прикраси та організували фотосесію.

"Цей фотопроект, який ми назвали "Магія старовини", створили працівники нашого музею спільно з консультантом-етнографом Олександром Самковим та майстром з виготовлення традиційних українських прикрас Юрієм Коваленком", – розповідає "Україна молода" Сергій Ганницький, завідуючий відділом історії краю Черкаського обласного краєзнавчого музею.

З музейної етнографічної колекції вибрали зразки старовинного традиційного українського одягу, який носили дівчата та жінки в селах Лівобережної і Правобережної Черкащини кінця XIX – початку XX століть. Для цього знадобився час, адже музей має велике зібрання такого одягу і він "розкиданий" по групах. Отож фондовим працівникам відділу етнографії довелося попрацювати, аби відібрати потрібні самобутні речі, які б відповідали часу і відображали особливості краю.

"У тому одязі ми почувалися урочисто й гармонійно. Дукачі та корали, виготовлені майстром Юрієм Коваленком, старанно підбиралися до старовинного одягу з того чи іншого регіону", – запевняє Діана Вівчарик, старший науковий співробітник музею.

Науковці музею і працівники фондів разом із фотографом Миколою Васильєвим протягом цілого тижня вибирали потрібний одяг та створювали автентичні образи.

"Цікаво було бачити, як сучасні молоді жінки спочатку почувалися трохи ніяково у незвичайному одязі, але згодом у них ніби спрацьовувала спадкова пам'ять їхніх бабусь і в поставі з'являлася неповторна чарівність української жінки", – пригадує Олександр Самков, консультант-етнограф.

Організатори "Магії старовини" стверджують, що всі знімки з недавньої фотосесії у краєзнавчому музеї можуть знадобитися для реалізації ще одного проекту – випуску у світ альбому старовинного одягу.

"Наш музей шукає нові можливості для залучення більшої кількості відвідувачів, для зацікавлення молоді та популяризації народного мистецтва", – підсумовує директор Черкаського краєзнавчого музею Алла Кушнір.

Зараз ви читаєте новину «Черкащанки влаштували фотосесію у народному одязі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1635
Голосування Що Вас найбільше дратує у Черкасах?
  • ями на дорогах
  • бродячі собаки
  • мало громадських туалетів
  • хамство в громадському транспорті
  • черги до лікаря
  • калюжі після злив
  • свій варіант в коментарях
Переглянути