пʼятниця, 06 квітня 2018 04:10

Язичницькі знаки і символи миру намалювали на гігантських писанках
14

Вінничани та гості міста розписували сьогодні півтораметрову гіпсополімерну писанку. Кожен міг долучитися до арт-проекту "Пасхальні візерунки". Зараз у місті триває фестиваль "Великоднє диво".

Автор: Сироватко Надія
  Зараз у місті триває фестиваль «Великоднє диво»
Зараз у місті триває фестиваль «Великоднє диво»

Першими розмальовувати писанку почали майстрині з громадської організації "Етномайстерня коло". До дійства також долучилися китайські студенти із педагогічного університету.

"Я художник з КНР. Мені цікава така традиція. Дуже незвичні символи. Викладач нам розповідав про Пасху. Радий, що теж розмальовував писанку,"- розказав студент Цу Доншенг у розмові з Gazeta.ua.

На писанках вінницькі майстри зобразили чарівних птахів, дивні квіткові узори, незвичні картини. Дві писанки вирізнялися з-поміж іших своєю архаїчною орнаментикою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Центр міста прикрасили до Великодня півметровими писанками

"На цих писанках зображені давні язичницькі символи. Це справжні обереги для кожної людини. Зсимвол зірки захищає від злого ока, "берегиня" приносить достаток і охороняє жінок від безпліддя. Кольори також мають сакральне значення,"- розповіла викладач Вінницьке училища мистецтв та культури ім. Т. М.Леонтовича Юлія Васюк.

Арт-об`єкти превернули увагу військових. Деякі з них також виявили бажання розписати писанку.

Зараз у місті триває фестиваль «Великоднє диво»
Фото: Сироватко Надія
Зараз у місті триває фестиваль «Великоднє диво»
Зараз у місті триває фестиваль «Великоднє диво»
Зараз у місті триває фестиваль «Великоднє диво»
Зараз у місті триває фестиваль «Великоднє диво»

До розписування арт-об`єктів долучилися відомі писанкарки та колекціонерки писанок Марина та Оксана Верхові. Вони створили візерунок на одній із писанок. Використали символіку Східного Поділля.

"Червоний колір на писанках символізує кохання. Чорний значить землю, з якої проростає зелене життя. Жовтий колір означає небесні світила з усією своєю силою. Найпоширенішим на Поділлі візерунком-символом була ружа або восьмиконечна зірка. Вважається, що це найсильніший оберіг ля всього роду," - каже писанкарка і член громадської організації "Етномайстерня коло" Анастасія Фоміна.

У центрі Хмельницького, на площі перед кінотеатром імені Тараса Шевченка відкрили великодній ярмарок. Тут створили декілька тематичних фотозон та інсталяцій, головна з яких - 22 гігантські писанки.

Зараз ви читаєте новину «Язичницькі знаки і символи миру намалювали на гігантських писанках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути