Ексклюзиви
четвер, 05 квітня 2018 17:04

Центр міста прикрасили до Великодня півметровими писанками
18

Фото: Наталія Печиборщ

В центрі Черкас на Соборній площі встановили розмальовані півметрові писанки до Великодня. У сквері Юність святково прикрасили дерева.

20 гігантських писанок стали арт-об'єктом. На них зображені народні орнаменти, також зірки, рослини і тварини - жар-птиця, жайворонок, пасхальний кролик.

Цьогоріч найбільше християнське свято припадає на 8 квітня.

За переказами, перше пасхальне яйце Марія Магдалина вручила римському імператору Тиберію. Марія прийшла до Тиберія і розповіла про Воскресіння Христа. Чоловік сказав, що це так само неможливо, як і те, що куряче яйце почервоніє. Тієї ж миті куряче яйце в руках імператора стало червоним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Великодньому містечку встановили 22 гігантські писанки

Яйце у християнській традиції символізує здолання смерті, торжество життя і воскресіння. Його овальна форма, яка немає початку і кінця, є знаком нескінченності життєвого циклу. У багатьох культурах існує традиція дарувати яйця на знак перемир'я.

Писанки відрізняються від крашанок. Перші ніколи не варили, бо на них наносили сакральні символи-молитви. А крашанки під час варіння, найчастіше в цибулинні, фарбували в один колір. Їх вживають одними з перших страв на Пасху.

Археологи показали одні із найдавніших писанок Галичини. Їх віднайшли у древньому Пліснеську. Ці писанки датують кінцем X-XIII століття. Знайшли у Пліснеську, в курганах варязької знаті. Вони керамічні із кульками-брязкальцями всередині, були язичницькими оберегами.

Зараз ви читаєте новину «Центр міста прикрасили до Великодня півметровими писанками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 1634
Голосування Що Вас найбільше дратує у Черкасах?
  • ями на дорогах
  • бродячі собаки
  • мало громадських туалетів
  • хамство в громадському транспорті
  • черги до лікаря
  • калюжі після злив
  • свій варіант в коментарях
Переглянути