субота, 27 липня 2019 00:09

Обладнання окупиться за п'ять років

Автор: m.exo.in.ua
  Олександр Герасименко із Нових Санжарів на Полтавщині встановив на своєму домі сонячні батареї. Продає електроенергію ”Полтаваобленерго”
Олександр Герасименко із Нових Санжарів на Полтавщині встановив на своєму домі сонячні батареї. Продає електроенергію ”Полтаваобленерго”

Мешканець Нових Санжарів на Полтавщині Олександр Герасименко облаштував домашню сонячну станцію. Почав продавати електроенергію акціонерному товариству "Полтава­обленерго". На ­укомплектування станції витратив $15 тис. Процес ­зайняв півроку.

— Неодноразово чув про "зелений" тариф для електростанцій, що працюють на відновлювальних джерелах електроенергії, — говорить Олександр Герасименко виданню "ЕХО". — Почав вивчати це питання, звертався у різні фірми, що продають такі електростанції, та в товариство "Полтаваобленерго". Звернувся в харківську приватну організацію. Її працівники за 2500 гривень провели картографічну зйомку. Далі настав затяжний процес співпраці з представниками "Полтаваобленерго", що тривав півроку.

— Потрібно було взяти дозвіл на підключення трьох фаз і збільшення потужності до 20 кіловат. На це пішло три місяці. У РЕС їздив, як на роботу, щодня. Двозонний лічильник із модемом я придбав за 9 тисяч гривень, ще 2500 заплатив за новий проект. Коли електрики підключили три фази, встановили свій лічильник. За те, щоб замінити його на мій, віддав ще 400 гривень.

Сонячні панелі Олександр Герасименко придбав у полтавської фірми "Нью лайн енерджі". Працівники компанії змонтували фасадну електростанцію загальною потужністю 18,7 кіловата. Біля будинку і на даху підсобного приміщення встановили 68 панелей по 275 кіловат кожна. Вартість робіт становила $15 тис.

— Із 25 червня набрав чинності мій договір про "зелений" тариф із "Полтаваобленерго", — продовжує Олександр Герасименко. — Сонячна електростанція виробляє за день майже 100 кіловат. Ціна 1 кіловата становить 4 гривні 40 копійок. Вона прив'язана до євро і залишатиметься фіксованою до 2030 року. Звірятися з електриками маю до 10 числа кожного місяця. За місяць ми споживаємо до 150 кіловат.

Потужності сонячної електростанції не вистачає для встановлення в будинку електроопалення. Один із варіантів — обігрівати помешкання тепловими кондиціонерами. Але ці пристрої не можна використовувати в сильні морози. Тим більше, що в осінньо-зимовий період електростанція виробляє менше електроенергії.

— Сподіваюся, що сонячна станція приноситиме моїй сім'ї дохід. Представники фірми прораховували, що вона окупиться за п'ять років. Та я в цьому не впевнений. Поживемо — побачимо. Якщо держава даватиме можливість заробляти на "зеленому" тарифі всім громадянам, а не лише олігархам, то збільшуватиму кількість сонячних панелей, — додає Олександр Герасименко.

Зараз ви читаєте новину «Обладнання окупиться за п'ять років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають