субота, 21 вересня 2019 14:50

На Іллінеччину з'їхалися гончарі та художники

Автор: Людмила ГЕРАСИМЧУК
  Студенти із різних мистецьких закладів країни ліплять вироби із глини в іллінецькому будинку культури
Студенти із різних мистецьких закладів країни ліплять вироби із глини в іллінецькому будинку культури

Із 10-го по 13 вересня в Іллінцях відбувався Всеукраїнський молодіжний мистецький пленер гончарів та живописців ім. Олександра Ганжі — народного майстра художньої кераміки, уродженця села Жорнище на Іллінеччині.

Приїхали близько 30 учасників. Більшість — студенти мистецьких освітніх закладів Харкова, Тульчина, Вінниці та Львова. Працювали у міському будинку культури. Фойє там застелили плівкою, встановили гончарний круг. Було багато відер із водою.

Художники писали картини на самостійно обраних локаціях.

— Пленер проходить уже втретє, — говорить методист центру культури, мистецтва та естетичного виховання Іллінецької міськради Юлія Весна. — Фінансується з місцевого та обласного бюджетів. Забезпечуємо триразове харчування. Для гончарів закупили глину зі Слов'янська Донецької області. Для художників придбали полотна. У свою чергу Вінницький обласний центр народної творчості оплатив учасникам проживання.

Завдяки пленеру хочемо виграти конкурс культурно-мистецьких проектів "Малі міста — великі враження". Маємо й далекоглядні плани. Може, серед цих студентів є такі, хто в майбутньому стануть видатними митцями. А ми вже матимемо їхні роботи. Бо, за умовами проекту, два своїх вироби кожен майстер має залишити на Іллінеччині.

Із Харкова на пленер приїхали 11 людей.

— Уперше в Іллінцях. Тут затишно, — говорить студентка 4-го курсу Харківської академії дизайну і мистецтв Єлизавета Євстігнєєва. — Незвичним і приємним був перший день, коли їздили у Жорнище. Там нас зустрічали з піснями. — Я одна з нашої групи, хто займається живописом. Інші — глиною. Писатиму річку Соб. Також хочу зробити картину з філософським змістом, — показує ескіз, на передньому плані якого профіль дівчини, розмальований деревами, травами, є сонце. А позаду — великі будинки. — Суть у тому, що всі ми живемо у багатоповерхівках, але в кожному з нас є чиста і світла природа.

13 вересня майстри виставили свої роботи на огляд. У будинку культури зібралися студенти, викладачі, жителі Іллінців та Жорнища.

— Важко виділити якусь одну роботу, — каже мистецтвознавець Володимир Титаренко. — Кожна виконана майстерно.

Жорнищани організовують невеликий концерт. Після нього учасники пленеру отримують дипломи та роблять спільне фото.

Зараз ви читаєте новину «На Іллінеччину з'їхалися гончарі та художники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають