понеділок, 19 серпня 2019 10:44

"Кинувся з газовим балончиком на правоохоронців. Запорошив їм очі"

Автор: фото з сайту poltava.to
  У залі засідань Октябрського райсуду Віктор Малий заявив, що не винен. Мовляв, у час інциденту він був вдома
У залі засідань Октябрського райсуду Віктор Малий заявив, що не винен. Мовляв, у час інциденту він був вдома

— Виконали оперативне втручання — декомпресійну трепанацію черепа. Усували наслідки набряку мозку й крововиливу. Підтримуємо інтенсивну терапію. Проводимо перев'язки. Кулі не видаляли. Не до цього. Перспективи — одному Богу відомі, — каже заступник головного лікаря з хірургічної роботи Полтавської обласної клінічної лікарні Олександр ОЛІЙНИК.

Розповідає про стан охоронця полтавського кафе "Ботанік" 40-річного Миколи Сусла. Увечері 6 серпня в нього двічі вистрелив із пістолета 62-річний Віктор Малий. Так відреагував на зауваження охоронця не справляти нужду під вікнами закладу. Інцидент зняли камери відеоспостереження. Постраждалого оперативно доправили в лікарню. Зараз він перебуває в комі.

Стрільця затримали за кілька годин у власній квартирі у пров. Кустарному, де живе з дружиною Галиною та двома собаками. У помешканні правоохоронці знайшли вісім одиниць зброї, понад 4 тис. набоїв, порох, підробні документи, документи з емблемами й нацистською символікою. В одному зі знайдених револьверів не вистачало двох патронів. Ймовірно, саме з нього стріляли в охоронця.

Автор: фото з сайту poltava.to
  Підозрюваний у стрілянині Віктор Малий живе у Полтаві — в будинку по пров Кустарному
Підозрюваний у стрілянині Віктор Малий живе у Полтаві — в будинку по пров Кустарному

Зараз Віктор Малий перебуває у СІЗО в очікуванні суду. Оголосили підозру — замах на умисне вбивство. Своєї вини не визнає. 8 серпня під час судового засідання в Октябрському районному суді Полтави стверджував, що того вечора був удома.

— Вилучена при обшуку зброя не моя, а товариша Сергія, який попрохав тимчасово наглядати за майном, — ­заявив. — Моя власність — лише карабін, на який маю дозвіл.

Нацистську символіку пояснює захопленням історією держав.

— Віктор? Це мій сусід по лестнічній клітці. 30 год живу з ним рядом, і не знала, що він убієць. Надіюсь, шо вся Україна гуде за цей поступок — таких треба наказувать. Бо не можна лішать життя людину. Лучше б стрельнув у себе, — каже про Віктора Малого 60-річна Тетяна Михальченко. Живе в п'ятиповерхівці у пров. Кустарному на околиці Полтави.

Із Тетяною Михальченко розмовляємо в її дворі. Одягнена по-домашньому, в чорні велосипедки й футболку у візерунках. Сидить за дерев'яним столиком із двома чоловіками. На столі — 2-літрова пляшка пива.

— Віктор із жінкою раніше були на жилдомі, потім помінялися й переїхали сюди. Живе із дружиною Галиною Федорівною і двома собаками, — веде далі Тетяна Володимирівна. — Їхня дочка — біля четвертої поліклініки, на вулиці Залізній. Є в них і внучка, 11–12 год, — ні разу не бачила, яка вона виросла. Не общаються.

Сусіда Віктора описує як замкнуту людину, він не має друзів і любить випити. Дружина Галина покриває його в усьому, каже Тетяна.

— Вона теж неадекватна, мстива. Вікна два рази мені била. Колись із ­чоловіком побили мєсного випиваку. Досками забили та ще й винуватого зробили. Віктор тоді якраз у партії ­якійсь був. Так того чоловіка ще й посадили на півроку через їх.

У Віктора всєгда якісь "ситуації". На третьому етажі жила сім'я, якій Віктор стріляв по машині з балкону. Собак спеціально завели, коли почали скуповувати оружиє. Так ті пси дуже агресивні, на дітей нападали. Стаффордширські тер'єри. Гуляли завжди без намордника. Якось я зробила замєчаніє, так Віктор порадив собі на морду надіти. А потом собаки на чоловіка з п'ятого етажа напали. Руку йому розірвали. Тоді приїжджала поліція, Віктора в суд звали. І знаєте шо? Заплатив тіки 68 гривень. Усі мешканці будинку хрестяться, що Віктора нарешті затримали. Бо раніше жили в постійному страху.

Півтора роки тому у Віктора Малого сусіди вперше помітили зброю.

— Я бачила, що в нього в лівому задньому кармані джинсів стирчав ­пістолет, — розповідає Тетяна Михальченко. — Злякалася, викликала поліцію. Тоді участковий приїхав, але нічого не міг зробити. Через два тижні прибув із бумажкою на обшук. Так ­Віктор і Галина їх не впускали. Десь з обіду і до ­вечора поліція стояла під під'їздом, викликали й кінолога. А тоді годин у вісім Віктор вийшов із собакою і ­кинувся з газовим балончиком на правоохоронців. Запорошив їм очі, кінолог упав, ­знепритомнів.

За словами Тетяни, працівники поліції обшукали оселю стрільця лише вночі. Вилучили пістолет.

— Чим він займався і де працював? — питаю.

— Останній час — хтозна. Може, і ніде. А кілька год назад був в ­обласній лікарні ревматологом. Його звідти зі скандалом вигнали. Наркотичні лікарства продавав. Коли уволили, бачила його в нашій четвертій поліклініці. Ходив етажами і всім лікарства пропонував. Не знаю, від якої фірми.

Колишні колеги Віктора Малого стверджують, що він продавав рецепти на інгредієнти для наркотичних речовин.

— Наскільки мені відомо, то рідкісна гнида, яку ніяк не могли звільнити з роботи. Доходило до того, що йому влаштовував "темну" жіночий колектив лікарні. Але законна причина його звільнити з'явилася, коли почав продавати рецепти на препарати, з яких наркомани роблять наркотики, — розповідає лікар Полтавської обласної клінічної лікарні. Ім'я та прізвище просить не називати.

— Віктор майже ні з ким не спілкувався. І лікарня видихнула з полегшенням, коли він звільнився, — додає медик.

Зараз ви читаєте новину «"Кинувся з газовим балончиком на правоохоронців. Запорошив їм очі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають