Ексклюзиви
субота, 03 серпня 2019 00:22

"Фіксуємо невелике зниження серцево-судинних захворювань"

Автор: Антон Драч
  Олександр Бабушок: ”В Іллінецькій громаді лише дві аптеки включилися у програму ”Доступні ліки”. Це мало”
Олександр Бабушок: ”В Іллінецькій громаді лише дві аптеки включилися у програму ”Доступні ліки”. Це мало”

— Понад 95 відсотків населення Іллінецької міської об'єднаної територіальної громади підписали декларації з сімейними лікарями. У нас обслуговуються жителі й інших населених пунктів. Немає меж села, району, області. Пацієнт іде туди, де вважає кращим для себе, — розповідає 53-річний Олександр Бабушок, головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги Іллінецької міської ради.

Говоримо про медицину в ОТГ, програму "Доступні ліки" і про перелік безкоштовних медпослуг.

— Період укладання декларацій з сімейними лікарями — безстроковий, — веде далі Олександр Бабушок. — Але я наполегливо всім рекомендую обрати спеціаліста та укласти з ним угоду, щоб не втратити гарантованого державою права на безкоштовне медичне обслуговування.

Чи можна змінювати сімейного лікаря?

— Якщо з моменту підписання декларації минули три місяці і вам не сподобався лікар — можна йти до іншого. І не потрібно повідомляти про це попередньому спеціалісту. Бо якщо інший погоджується взяти вас, то введе необхідні дані в електронний ­реєстр. Комп'ютерна програма автоматично закріпить пацієнта за новим спеціаліс­том і виведе зі списку попереднього.

Сімейний лікар може відмовити, тільки якщо в нього підписано 1800 декларацій, в терапевта — 2000, а в педіатра — 900.

Як сьогодні працює державна програма "Доступні ліки"?

— З 1 квітня сімейні лікарі виписують електронні рецепти. У комп'ютерну програму заносять назву ліків, прописаних тому чи іншому пацієнту. Людині на руки видають код. Із ним хворий звертається в аптеку, яка підписала договір із Націо­нальною службою здоров'я України.

Не має значення, в якому місті пацієнт отоварить рецепт лікаря. Аптеки, які мають договір із НСЗУ, видно — у них на вхідних дверях є наліпки з інформацією, що працюють в програмі "Доступні ліки". В Іллінецькій громаді лише дві аптеки включилися в цю програму. Це мало.

Село залишається поза належною увагою програми, бо там електронний рецепт лікар може виписати лише за наявності комп'ютера і відповідної онлайн-системи. У сільському ФАПі цього зробити не можна. Складність і в тому, що підтвердження виписаного електронного рецепта пацієнту приходить на мобільний. Не всі люди похилого віку мають телефон. Тому є рекомендації МОЗ, щоб у таких випадках лікарі робили роздруківку рецепту й давали її на руки.

Завдяки "Доступним лікам" ми фіксуємо невелике зниження серцево-судинних захворювань — інфарктів міокарда, інсультів. Бо люди отримали доступ до безоплатних медпрепаратів.

Які медичні послуги на первинному рівні зараз безкоштовні?

— Електрокардіограма, вимірювання артеріального тиску, визначення тест-смужками рівня цукру в крові, холестерину, загальний аналіз крові та сечі. Також наш заклад за кошти НСЗУ закуповує тест-смужки для визначення гепатиту В та С, ВІЛ і СНІДу, тропоніну (тест, який проводиться при гострому коронарному синдромі. Визначає, чи стався у хворого інфаркт міокарда. — Газета).

Торік проводили амбулаторне пільгове лікування пацієнтів за кошти місцевого бюджету. 221 тисячу гривень було спрямовано на лікарські засоби, та 97 тисяч — на придбання підгузків і калоприймачів. Закладено кошти місцевого бюджету й на поточний рік.

Завдяки реформі сьогодні є стовідсоткове безкоштовне забезпечення вакцинами. Є всі десять, передбачених календарем щеплень. Три роки тому ми їх не мали.

Зараз ви читаєте новину «"Фіксуємо невелике зниження серцево-судинних захворювань"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають