субота, 22 грудня 2018 00:12

"Закохався, аж не міг вчитися. Отримав кілька двійок"

Автор: ІННА УДОВЕНКО
  Борис Патон сидить у своєму кабінеті в Національній академії наук України. Її очолює 56 років
Борис Патон сидить у своєму кабінеті в Національній академії наук України. Її очолює 56 років

— Дарят сувениры и картины. Приносят много цветов. Их раздаю сотрудницам, — каже президент Націо­нальної академії наук України Борис ПАТОН. 27 листопада йому виповнилося 100 років.

Із Борисом Євгеновичем зустрічаємося в Інституті електрозварювання Національної академії наук. Він носить ім'я батька ювіляра — Євгена Патона.

— Святкуватиму іменини в родинному колі. Живу з онукою Ольгою та її чоловіком Кирилом. Вони — юристи. Правнучці Ані в лютому виповниться 3 роки, — каже Борис Патон.

Його дружина Ольга Борисівна працювала інженером, померла 2013‑го. Донька Євгенія завідувала лабораторією в Інституті клітинної біології та генетичної інженерії. Її не стало 2009 року.

Борис Патон народився в Києві. Мати Наталія Вікторівна займалася домашнім господарством. Батько академік Євген Оскарович був ученим. За його проектом звели перший у світі суцільнозварний міст.

— У школі вчився добре, — про­довжує Борис Євгенович. — У 16 років закохався, аж не міг через це вчитися. Отримав кілька двійок. Класний керівник сказав: "Якщо так і далі триватиме, піду до батька". Я взяв себе в руки. Добре закінчив школу і вступив до Київського політехнічного інституту.

Диплом отримував 21 червня 1941 року — у день початку війни. Доки ми з однокурсниками дісталися площі Перемоги, почався повітряний наліт. Від бомб сховалися в під'їзді. Тоді відчув, що став дорослим чоловіком.

Борис Патон працював інженером на заводі в російському місті Горькому — сьогодні Нижній Новгород, науковим співробітником і директором Інституту електрозварювання.1962-го очолив Академію наук УРСР.

— 1982 року на вулиці Богдана Хмельницького в Києві мені поставили бронзовий бюст, — додає Борис Євгенович. — Я казав, що мені це не потрібно. Не хотів бути єдиним, кому за життя поставили пам'ятник. Але Леонід Брежнєв наполіг. На відкриття я не приїхав. І зараз, коли бачу монумент, стає незручно, що досі живий.

"Увечері лише п'ю чай"

— З їжі найбільше подобаються борщ і чорний хліб, — розповідає 100-річний Борис Патон. — Їм овочі та фруктові салати. Вживаю і м'ясо. Харчуюся вранці та в обід. Увечері лише п'ю чай. При зрості 172 сантиметри важу 65 кілограмів. Намагаюся побільше ходити.

До 75 років займався водними лижами. В 1990‑х у воді наткнувся на колоду. Зламав тазостегновий суглоб. Після операції пересувався на милицях. Наступного дня після виписки з лікарні поїхав у басейн. Любив плавати і грати в теніс. Та останнім часом маю нове хобі — шашки.

Зараз ви читаєте новину «"Закохався, аж не міг вчитися. Отримав кілька двійок"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають