Ексклюзиви
вівторок, 25 грудня 2018 23:49

Воїнів ОУН-УПА визнали борцями за незалежність

Верховна Рада надала статус учасників бойових дій борцям за незалежність України у XX ст. Ними визнали воїнів Української повстанської армії, війська отамана Тараса Боровця "Поліська Січ", Української народної революційної армії та збройних підрозділів Організації українських націоналістів.

Закон набуде чинності за три місяці. Кабмін має розробити механізми надання пільг і статусу ветеранам визвольних змагань.

— Це важливе політичне рішення й відновлення історичної справедливості, — говорить політолог Михайло Басараб, 41 рік. — Жодна успішна держава не відбулася без усвідомлення свого минулого. Невизнання воїнів ОУН-УПА було кричущою несправедливістю до людей, які боролися за українську державу.

Це необхідно не лише причетним до повстанського руху. Їх залишилося небагато. Рішення має вагу для теперішніх українців і нащадків. Усунули подвійні трактування, предмет зайвої дискусії про роль ОУН-УПА в нашій історії. Разом із декомунізацією, поширенням української мови воно допомагає в утвердженні нації.

1201 учасник боротьби за незалежність України у ХХ ст. із числа збройних підрозділів ОУН і УПА є в Україні на травень 2018 року, за даними Всеукраїнського братства ОУН-УПА ім. генерал-хорунжого Романа Шухевича.

Зараз ви читаєте новину «Воїнів ОУН-УПА визнали борцями за незалежність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають