Ексклюзиви
субота, 07 вересня 2019 15:05

Україна отримала новий Кабінет міністрів

Автор: УНІАН
  Президент Володимир Зеленський вітає Вадима Пристайка 29 серпня в сесійній залі. Цього дня Верховна Рада призначила його міністром закордонних справ. Також обрали новий уряд і голову Кабміну
Президент Володимир Зеленський вітає Вадима Пристайка 29 серпня в сесійній залі. Цього дня Верховна Рада призначила його міністром закордонних справ. Також обрали новий уряд і голову Кабміну

29 серпня Верховна Рада дев'ятого скликання затвердила склад нового Кабінету міністрів. Перед цим окремо голосували за міністрів оборони й закордонних справ — їх обрали за президентською квотою.

У новому уряді працюватимуть прем'єр-міністр, два віце-прем'єри і 16 міністрів. Шість жінок і 12 чоловіків. Вік урядовців — від 28 до 55 років, середній — 39. Керуватиме ними наймолодший в історії України прем'єр — 35-річний Олексій Гончарук. Попередній рекорд належав Володимирові Гройсману, прийшов на посаду у 38.

Двоє чиновників залишилися на керівних посадах із попереднього уряду. Це міністр фінансів Оксана Маркарова та внутрішніх справ Арсен Аваков. Четверо прийшли з партії "Слуга народу".

У Кабміні буде 15 міністерств замість 19. З'явиться нове — Міністерство цифрової трансформації. Мінагрополітики об'єднають із Мінекономіки, Міністерство з питань окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб — із Міністерством ветеранів. Мінекології — з Міненергетики. Три відомства — культури, інформаційної політики, молоді та спорту — стануть Міністерством культури, молоді та спорту. Один віце-прем'єр займатиметься європейською та євроатлантичною інтеграцією, другий — цифровою трансформацією. У попередньому уряді віце-прем'єрів було шестеро.

Прем'єр-міністр — Олексій Гончарук, 35 років

Народився у прикордонному місті Городня на Чернігівщині. Закінчив Міжрегіональну академію управління персоналом і Академію управління при президентові. Має ступінь доктора філософії в галузі права. Працював юристом на Городнянському заводі продтоварів. 2014 року брав участь на парламентських виборах. Йшов першим номером від "Сили людей". Партія не подолала прохідний бар'єр. Уперше потрапив до уряду як позаштатний радник міністра екології Ігоря Шевченка. Працював радником міністра економічного розвитку та торгівлі Степана Кубіва. 2015-го очолив Офіс ефективного регулювання. Цей аналітичний центр працює над покращенням умов для бізнесу в Україні. Три місяці був заступником керівника Офісу президента Андрія Богдана.

За 2018 рік задекларував 1,85 млн грн доходу. Більшість коштів отримав за підприємницьку діяльність. Не має власної нерухомості, зареєстрований у квартирі брата в Чернігові.

Віце-прем'єр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції — Дмитро Кулеба, 38 років

Народився у Сумах. Батько Іван Кулеба був послом України в Чехії, Казахстані та Єгипті. Вивчав міжнародне право в Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка. Із 2003 року працює в Міністерстві закордонних справ. У квітні 2016-го став постпредом України в Раді Європи.

Дружина Євгенія керує громадською організацією, яка створила сквер Небесної Сотні на вул. Михайлівській у Києві та парк Шовковичний у Слов'янську. Виховують двох дітей. Має дві квартири й автівку 2002 року випуску.

Віце-прем'єр, міністр цифрової трансформації — Михайло Федоров, 28 років

Народився у селі Василівка на Запоріжжі. Навчався у Запорізькому національному університеті. Балотувався до Верховної Ради 2014-го від партії "5.10". Керував кампанією Зеленського в соцмережах на виборах цьогоріч.

Має дружину та доньку.

Міністр фінансів — Оксана Маркарова, 42 роки

Уродженка Рівного. Отримала освіту еколога в Києво-Могилянській академії, з міжнародних публічних фінансів і торгівлі — в Університеті Індіани, США. 2000 року стажувалася у Світовому банку в Сполучених Штатах. До держслужби 12 років була головою правління інвестиційної компанії. Із червня 2018-го виконувала обов'язки міністра фінансів, у листопаді торік стала міністром фінансів.

Має чотирьох дітей, чоловік — екс-голова наглядової ради Ощадбанку.

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарств — Тимофій Милованов, 44 роки

Народився у Києві. Вчився в Київській політехніці, Києво-Могилянській академії, американському Університеті Вісконсин-Медісон. Викладав в європейських і американських вузах. Входив до рейтингу українського "Форбс" у категорії "Топ економічних мислителів". 2016-го став членом Ради Нацбанку, за п'ять місяців — заступником її голови. Почесний президент Київської школи економіки.

Торік заробив 4,3 млн грн в американському Університеті Піттсбурга та 1,29 млн грн у НБУ. Розлучений, дітей не має.

Міністр закордонних справ — Вадим Пристайко, 49 років

Родом із Кілії на Одещині. Закінчив Київський політехнічний інститут. 1997 року почав роботу в Азіатсько-Тихоокеанському відділі МЗС. Був послом України в Канаді. Глава місії України при НАТО. Із 22 травня працював заступником керівника Офісу президента.

Має дві квартири в Києві у співвласності, ще три — у дружини. Також володіє BMW 2017 року.

Міністр оборони — Андрій Загороднюк, 42 роки

Киянин. Учився в університеті ім. Тараса Шевченка, британському Університеті Ворика й Оксфорді. 2005-го заснував компанію, яка виготовляє й обслуговує бурові установки. Був волонтером армійського руху. У 2015–2017 роках очолював офіс реформ Міноборони. 5 липня став позаштатним радником Зеленського, за кілька днів — членом Наглядової ради "Укроборонпрому".

Міністр внутрішніх справ — Арсен Аваков, 55 років

Народився в азербайджанському Баку. Вивчав автоматизовані системи управління в Харківському політехнічному університеті. На виборах 2004-го очолював харківський штаб Віктора Ющенка. У 2005–2010 роках був головою Харківської ОДА. Депутат Верховної Ради сьомого і восьмого скликань від "Батьківщини" і "Народного фронту". 27 лютого 2014-го став міністром внутрішніх справ.

Син Олександр фігурував у справі "рюкзаків Авакова" щодо розтрати держкоштів під час закупівлі для Нацгвардії.

У декларації Авакова за 2018 рік десятки творів мистецтва, годинники, колекційні монети, антикваріат.

Міністр енергетики та захисту довкілля — Олексій Оржель, 35 років

Киянин. Закінчив Київську політехніку за спеціальністю "Енергетичний менеджмент". Працював у Нацкомісії з регулювання електроенергетики й Офісі ефективного регулювання. Голова Української асоціації відновлюваної енергетики. На парламентських виборах йшов 16-м номером у списку "Слуги народу". Має доньку та дружину.

Торік задекларував чотири земельні ділянки, два дачних будинки, дві квартири, три автівки. Дружина теж має ділянку, дачу і квартиру.

Міністр інфраструктури — Владислав Криклій, 32 роки

Киянин. Закінчив університет Шевченка за спеціальністю "фінанси". Працював в "Інтербанку", в інвестиційній компанії. Був радником Авакова у 2014–2015 роках. Далі очолював сервісний центр МВС. На вибори йшов 12-м номером у списку "Слуги народу".

Одружений. Задекларовані два годинники, місце для паркування, квартира.

Міністр культури, молоді та спорту — Володимир Бородянський, 45 років

Народився у Новому Роздолі на Львівщині. Закінчив Київський національний економічний університет за спеціальністю "Фінанси та кредити". 1988-го став комерційним директором "Московского комсомольца в Украине". За два роки почав керувати медіаактивами в "Альфа-банку". Там відповідав за бізнес-проекти "Новий канал", "Наше радіо", "Московский комсомолец в Украине". 2004-го очолив правління телеканалу "СТБ", який того ж року перейшов до олігарха Віктора Пінчука. Пішов із керівництва каналу торік.

29 липня Зеленський признав Бородянського своїм радником із гуманітарних питань.

Міністр розвитку громад і територій — Олена Бабак, 49 років

Уродженка Кривого Рогу. Вивчала англійську та французьку в Київському педагогічному інституті. Отримала магістра з бізнес-адміністрування в Олд Домінон Університеті, США.

У Верховну Раду попереднього скликання пройшла від об'єднання "Самопоміч". Була однією з 47 депутатів, які просили Конституційний суд визнати неконституційною постанову Ради №2410. У ній депутати підтримали звернення Петра Порошенка до Вселенського патріархату про надання томосу.

Торік задекларувала три квартири в Києві у співвласності та три земельні ділянки на Київщині.

Міністр охорони здоров'я — Зоряна Скалецька, 39 років

Народилася у Львові. Закінчила Києво-Могилянську академію та Університет імені Марії Склодовської-Кюрі в Любліні. Після Революції гідності працювала в експертному об'єднанні Реанімаційний пакет реформ. Очолювала комісію з реформування системи охорони здоров'я при МОЗ.

Розлучена. Декларацію за 2018-й не подавала.

Міністр освіти і науки — Ганна Новосад, 29 років

Народилася в Ладижині на Вінниччині. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії. Закінчила магістратуру з європейських студій в Університеті Маастрихту в Нідерландах. Стажувалася в Іспанії та Чехії. 2016-го прийшла в Міносвіти радницею міністра Сергія Квіта. З грудня 2018-го очолює директорату стратегічного планування та європейської інтеграції МОН. На вибори йшла 50-м номером у списку "Слуги народу".

За 2018 задекларувала дві квартиру в Києві й автівку.

Міністр юстиції — Денис Малюська, 35 років

Народився у Дунаївцях на Хмельниччині. Закінчив університет ім. Тараса Шевченка і Лондонський університет. Заснував адвокатську фірму "Бізнес-право" і видавництво "Радник прес". На парламентські вибори йшов 21-м номером у списку "Слуги народу".

Одружений, має четверо дітей.

Міністр соціальної політики — Юлія Соколовська, 34 роки

Народилася у Хмільнику на Вінниччині. Училася в Київському національному економічному університеті ім. Вадима Гетьмана, Віденському об'єднаному інституті, Національній академії держуправління при президентові. Після Майдану прийшла в уряд. Працювала в Міністерстві економічного розвитку та торгівлі, Мінфіні та Секретаріаті Кабміну. Була викладачкою на тренінгу для депутатів від "Слуги народу" у Тростянці.

За 2016 рік задекларувала дві квартири в Києві та Хмільнику, земельну ділянку.

Міністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб — Оксана Коляда, 38 років

Народилася у Волочиську на Хмельниччині. Закінчила Львівський інститут внутрішніх справ. 12 років працювала в Міністерстві внутрішніх справ, два роки служила в Збройних силах. Розробляла курси для журналістів, які працюють у зоні АТО. Три місяці 2017-го була заступницею командувача антитерористичної операції. Очолювала реформу Міноборони з розробки системи стратегічних комунікацій у ЗСУ.

У шлюбі, має двох синів. Декларацію не подавала.

Дмитро Дубілет — міністр Кабінету міністрів, 34 роки

Народився у Дніпрі. Батько — екс-керівник правління Приватбанку Олександр Дубілет. Закінчив школу у США, Мерсебургський університет прикладних наук у Німеччині та Лондонську школу економіки. З 2015-го розвивав портал державних послуг iGov, за допомогою якого можна електронно подати документи на реєстрацію шлюбу, закордонного паспорта чи свідоцтва про народження дитини. Співзасновник інтернет-банку "Монобанк".

Із колишньою дружиною Катериною Кузьменко володіє спортклубом "Смартасс". Декларацію не подавав.

Зараз ви читаєте новину «Україна отримала новий Кабінет міністрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають