Ексклюзиви
субота, 15 червня 2019 16:17

У річку Рось вилилася тонна отрути

На світанку 9 ­червня за ­селом ­Збаржівка ­Погребищенського ­району на Вінниччині у ­притоку річки Рось упав ­вантажний ­мікроавтобус ­"Мерседес Спринтер". ­Перевозив отрутохімікати для обробітку землі: інсектициди, фугніциди і пестициди. Від удару загорівся. Місцеві прокинулися від вибуху.

— Добре злякалися, — ­говорить секретар ­сільради Збаржівки 54-річна Тетяна Хутько. — Побачили ­великий стовп диму. До найближчих хат 500 метрів. Побігли до річки, а там машина горить. Повсюди валялися білі 5-літрові каністри.

Рятувальників викликали рибалки, які сиділи на дамбі. Пожежники приїхали за 15 хв.

— Першими хлопці побачили ноги, які стирчали з вікон буса. Витягли з салону чоловіків, гасили вогонь. З'ясували, що авто загорілося від зіткнення з деревом. Коли загасили його, витягнули на дорогу, — каже 45-річний Олександр Кутовий, начальник ­Вінницького обласного управління служби з питань надзвичайних ситуацій. — У цей час ті чоловіки втекли.

У салоні везли 1 т ­особливо небезпечного ­інсектициду "Нурел Д" у 5-літрових каністрах. Це хімічний ­препарат для захисту рослин від ­комах. Частина вилилася в річку. Рятувальники заборонили місцевим рибалити на Росі та її притоках. Сповістили всі ­державні служби про загрозу отруєння людей у містах, що беруть воду з річки нижче по течії.

— Нам заборонили навіть купатися. Заради безпеки череду корів перегнали на інше поле. Людей попросили не пити воду з криниць, — говорить Тетяна Хутько.

Препарати вкрали у двох фермерів

На місце аварії мікроавтобуса "Мерседес" за село Збаржівку Погребищенського району на Вінниччині приїхали поліцейські. Почали шукати власника, бо поруч нікого не було. Виявили, що в машини немає номерних знаків, номер кузова стесаний.

— Кому належить машина і хто був за кермом — установлюємо, — каже Анна Олійник з обласної ­поліції.

Слідчі з'ясували, що хімікати перед цим вкрали у фермерів із господарств Липовецького та Козятинського районів. Суму збитків оцінюють у 870 тис. грн.

Анна БОВА

Зараз ви читаєте новину «У річку Рось вилилася тонна отрути». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають