Ексклюзиви
субота, 11 травня 2019 15:41

У копанці згоріли 17 шахтарів

25 квітня на шахті-копанці "Схід-карбон" в окупованому селищі Юр'ївка Лутугинського району Луганщини вибухнув метан. Бойовики викликали гірничо-рятувальну службу Росії, однак ті не врятували шахтарів.

Копанку понад 10 років тому звели на місці закритої шахти "Центральна Білянка". Облаштували з порушеннями техніки безпеки, не встановили датчиків метану. 2010 року за 200 тис. грн її купили підприємці Сергій Ліщина, Володимир Базилевський і Володимир Вольман. На початку війни шахту зупинили, у січні 2018-го роботу відновили. Працюють 115 людей, торік видобули 30 тис. т вугілля. Продають на Алчевський металургійний комбінат.

— На шахті не проводилися роботи з дегазації. Власники нехтують цим, бо дорого, — каже 32-річний Павло Лисянський, представник ­уповноваженого з прав людини на Донбасі.

— Міні-шахта працювала під патронатом окупаційної адміністрації, там грубо порушували норми техніки безпеки, — говорить 55-річний Георгій Тука, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій. — Уся відповідальність за загибель людей лежить на окупаційній адміністрації ЛНР і її ростовських кураторах. Вони сприяють функціонуванню мережі нелегальних "копанок". У регіоні масове безробіття, людям не залишається іншого виходу, як заробляти із ризиком для життя.

Зараз ви читаєте новину «У копанці згоріли 17 шахтарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають