понеділок, 24 грудня 2018 01:13

Полонених українських моряків таємно вивезли до Москви

21 українського моряка, затриманого під час нападу російських військових кораблів в Азовському морі, 30 листопада із Сімферопольського ізолятора таємно перевезли в московський "Лефортово". Поранених 19-річного Андрія Ейдера, 24-річного Андрія Артеменка та співробітника СБУ Василя Сороку, 27 років, відправили в лікарню московського слідчого ізолятора "Матроська тиша".

Українці перебувають у карантинних одиночних камерах. Там їх протримають до 10 днів, доки перевірятимуть документи і стан здоров'я. Із рідними поки що зв'язку не мають.

Захоплених моряків відвідала член громадської московської спостережної комісії Когершин Сагієва, 30 років:

— Полонені не можуть зв'язатися з рідними, — розповідає. — Просили передати родичам, що на їхні імена відкриті рахунки. На них можна переказати гроші для поповнення мобільного та купівлі їжі.

Моряків таємно вивезли з окупованого Криму до Москви через підтримку українців і кримських татар з анексованого півострова.

— Дуже важливий був волонтерський рух у перші найтяжчі години в Криму, де немає української влади, — говорить віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко, 47 років. — Саме тому моряків і вивезли в Москву. Бояться окупанти українців, навіть у кайданах.

Російські прикордонники застосували зброю проти українського катера "Бердянськ" 25 листопада в нейтральних водах. Такого висновку дійшли розслідувачі міжнародної групи "Белінгкат". Проаналізували записи радіоперехоплення переговорів прикордонників, відеозаписи й дані Федеральної служби безпеки РФ.

Відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року, учасниками якої є Україна і Росія, територіальні води простягаються не більш як на 12 морських миль — 22,2 км від берега.

— "Бердянськ", коли по ньому стріляли, був за 22,72 кілометра від узбережжя анексованого Криму, — кажуть у "Белінгкат".

3 грудня адвокат 38-річний Наріман Джелялов приїхав у Москву, щоб передати українським морякам речі й продукти. Їх за вихідні зібрали для полонених кримчани.

— Передали 265 тисяч рублів, речі та їжу. Щоб почувалися нормально, — каже Джелялов.

25 листопада російські силовики поблизу Керченської протоки обстріляли і взяли на абордаж артилерійські катери "Бердянськ", "Нікополь" і рейдовий буксир "Яни Капу". Судна йшли з Чорного в Азовське море. У полон захопили 21 військового моряка і трьох співробітників Служби безпеки України.

Шістьох українців поранили. 28 листопада підконтрольний Кремлю Київський районний суд окупованого Криму заарештував усіх 24 затриманих матросів та офіцерів. Їм загрожує до шести років позбавлення волі за нібито незаконний перетин державного кордону РФ.

В Україні розпочалася хвиля підтримки полонених. У військових частинах підіймають свій прапор і стяг Військово-Морського флоту України.

50 000 гривень отримає кожен із полонених моряків від Міністерства оборони. Наказ про матеріальну допомогу видав міністр Степан Полторак.

Зараз ви читаєте новину «Полонених українських моряків таємно вивезли до Москви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають